animation

Min distanskurs i animation går hösten 2017 som terminskurs. Där får man lära sig grunderna i Blender 3D.

Jag gör även uppdragsutbildningar på beställning.

Under hösten 2015 till våren 2017 kommer jag att delta i Projektverkstan och Vidareverkstan för att ta fram manus och producera en eller flera egna kortfilmer.

Här är den första. Jag behövde göra en snabb och mycket kort film för att sparka igång mig själv. Målet var att arbetet skulle gå fort. Så alla fel i teknik och berättelse skyller jag bekvämt nog på det!

Arbetet med den längre filmen (den kommer att bli cirka 5 minuter) går framåt med myrsteg. Jag har manus, bildmanus och en halvfärdig animatic. Filmen handlar om en tant som ska börja träna och skriver kontrakt med djävulen. Jag ska prova olika konceptstilar innan jag sätter igång med den skarpa versionen. Här är en version som jag gjorde på liknande sätt som den förra filmen — jag börjar i plastlera för att sedan modellera av i 3d.

Tant Tjock, ull och akryl på modellera. Bakgrund, akryl på duk.

Det kommer mer från den här filmen snart. Men idag lägger jag upp ett kundprojekt. Marsvinsholmsteatern bad mig göra en animerad version av affischen för deras föreställning Pastor Qvist. Här är den:

 

 

Här är en snabb grej jag gjorde för att testa Blenders Skin Modifier där man kan bygga upp en form snabbt med hjälp av några streck, och sculpt-läget där man kan skulptera detaljer i datorn. Sen gjorde jag en snabb walk cycle för jag ville se hur fort jag kan jobba från skiss till animation. Det här tog några timmar, men om jag övar på tekniken kommer det att gå fortare! Karaktären kommer att vara personlig tränare i filmen om Tant Tjock.

Här är ett test med huvudkaraktären i (nästan) färdigt skick. Material och ljudeffekter är hämtade ur matvärlden. Klänningen är gjord av Top Hat-papper. Tightsen är av själva struten. Skorna är gjorda av Snickers. I bakgrunden står träd, vars stammar är av Kexchoklad och löven är gröna chips. Molnen är popcorn. Ljudet av tantens steg är smulade ostbågar. I slutet av klippet kan man se den grova modellskiss jag jobbade med för den senaste animatic-versionen. Det är min kompis Uje Brandelius som har gjort musiken. Tack för den!

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.