om mig

Jag föddes 1971 i Gävle. I början av 80-talet såg jag TV-serien Fame och bestämde mig för att bli artist.
Sedan dess har jag bland annat jobbat som gatuartist, svärdslukare, ukulelefantom och devilstickjonglör.
I varietégruppen Vazir älskade jag att hitta på bisarra trix och skriva urflippade sketcher och sånger. Vi turnerade omkring i Sverige, gjorde egna scenproduktioner och hade väldigt roligt!

2001 kom jag in på utbildningen Kreativ Programmering, på Högskolan i Gävle där jag bland annat lärde mig animation, programmering, webdesign, datorgrafik, spelteori och icke-linjär dramaturgi. Jag kastade mig in med huvet före och fick jobba hårt i tre år. Jag tog en paus från Vazir under den här tiden.

När jag var klar med min utbildning gick jag tillbaka till Vazir samtidigt som jag startade en ny bana inom den akademiska världen. Först som programmerare Creative Media Lab, där jag gjorde en demoversion av ett plugin till 3D-programmet Maya. Sedan som lärare i MEL-programmering (Maya Embedded Language), och så småningom som lärare i det öppna programmet Blender. Jag undervisar ca 300 studenter varje läsår i grundläggande modellering och animation. Allt sker på distans och min kurs är den största distanskursen i Sverige inom digital 3d-animation.

2005 fick jag jobb på Sveriges Radio som kåsör. Mina humoristiska betraktelser blev populära, och redan första säsongen fick jag Gävle Kommuns Honnörspris för dem.

2006 startade jag mitt företag och började frilansa på allvar. Jag blandade uppdrag åt Högskolan och Sveriges Radio med Vazir-showerna och lite snabbjobb inom web och trycksaksdesign. Konstnärligt föddes lusten att jobba med enklare och mer personliga verktyg. I alla år hade jag turnerat runt med olika former av tricks. Överraskningen, fantasteriet och i viss mån rekvisitan hade fått spela huvudrollen. Jag ville jobba mer nära mina egna idéer, tankar och ord. Jag ville lära mig att trollbinda en publik utan att ha någonting annat än mig själv att tillgå. Men jag ville absolut behålla den sköna publikkontakt vi hade med Vazir. Så jag lämnade Vazir och började med standup comedy 2007. Ett bra vägval! Vid sidan om radio- och högskoleuppdrag har jag turnerat runt i Sverige och underhållit en glad publik på klubbar, krogar, företagsevent och privata tillställningar. Det är ett underbart jobb!

2013 fick jag barn och drog ner på turnerandet. Jag vill fortfarande få vara rolig, men jag vill vara hemma på kvällarna. Så nu håller jag på att utveckla mig som animatör och söker extra uppdrag som skrivande komiker.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.