Skandalen i Friggesund 15/2

2012-02-15

Friggesund, Hudiksvalls Kommun, onsdag. Det kan vara svårt att tro när man passerar Friggesund, men folk här är väldigt trendmedvetna. Folk i Friggesund har redan börjat byta ut sina panelgardiner mot panelgardiner i den här vårens färger. De köper snittblommor, möblerar om, och klär sig så trendriktigt de kan utan att tappa fotfästet eller bli för kalla. Men de är ändå inte riktigt nöjda. Det är nåt som fattas bland alla trender. Den politiska trenden har inte nått hit. Och vårens politiska trend är skandaler. Grekland, Juholt och kanske även Gävle har haft sina skandaler. Friggesund har kommit på att man saknar politiska skandaler, och det känns inte alls bra.

Cigg och sockervadd

Det började med att folk här i Friggesund blängde avundsjukt på Gävle, som i förra veckan hamnade i rikspressen på grund av en misstänkt mutskandal. Det var ett kommunalråd i Gävle som för tre år sedan upprörde befolkningen genom att åka till Disneyland för skattepengar. Alla blev förstås hiskeligt arga. Nu har det kommit fram att det kanske inte var skattepengar som betalade resan, och då blev folk förstås ännu argare. Revisionskollegiet i Gävle reagerade på en gång. För om man gör nåt upprörande för skattepengar som sen inte betalas med skattepengar så är det antagligen en muta. Såvida man inte betalar sin resa med egna pengar, men nåt sånt fall har Revisionskollegiet aldrig haft på sitt bord. Just den här resenotan handlade till råga på allt om svindlande 125.000 kronor. Det är lika mycket pengar som Revisionskollegiets ordförande årligen spenderar ur egen ficka på cigaretter, och nu har samma belopp gått till sockervadd och radiobilar i en vecka. Nåt fel måste det vara. Därför görs en utredning. Kommunalrådet har föreslagits att ta en time out, men låter bli. Gjort är gjort och nåt sånt här kommer inte att kunna hända igen, resonerar kommunalrådet. Åtminstone inte under en time out.

Peka finger

Gävle är på väg att få till en skandal som når ut i rikspressen. Gävles politiker kanske kommer att få hitta på undanflykter på samma tidningssidor som Håkan Juholt och Greklands regering. Friggesundsborna ägnade hela helgen åt att gå omkring med spända axlar, skaka på sina huvuden och svära högt över att man aldrig lyckas få till ett sånt där skönt skamfilat rykte som kommer av en riktig skandal. Friggesund kände sig som länets tönt. En frimärkssamlande klenfis i ärvda kläder som sitter längst fram i klassrummet och är med i elevrådet. Friggesund skulle ju vilja vara mer som  den där coola typen i kamouflagemjukisbrallor och jättemycket snus som sitter längst bak i klassrummet och pekar finger. Som Gävle. Nu är ju Friggesundsborna handlingskraftiga. Inte så handlingskraftiga att de flyttar nånstans bättre, men handlingskraftiga nog att skapa en egen skandal.

Plantskolan

Men ingenstans hittade Friggesundsborna nån som ville åka till Disneyland. Folk har ju jobb, och det är en förskräcklig restid till USA. För att inte tala om alla köer till åkattraktionerna. Ingen var sugen. Dessutom kändes det lite gjort, och man saknade lokal prägel. Gävles mutskandal skapades i samarbete med den lokala Furuviksparken, och då är det  logiskt att åka till Disneyland.
Friggesunds största företag är den lokala plantskolan. Så det nya erbjudandet är att dra till skogs. Den första politiker som nappar på erbjudandet kommer att misstänkas för mutbrott, och sen är skandalen ett faktum.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.