Arabiska våren i Hofors 8/2

2012-02-08

Hofors, onsdag. Den arabiska våren har nått Hofors. Det som för drygt ett år sedan började som folkliga demonstrationer för demokrati och självbestämmande i bland annat Egypten, Libyen och Syrien har utvecklats till en global våg av motstånd mot centralt styre och för individens makt. Och den motståndsvågen är nu framme i Hofors.
De styrande politikerna i Hofors ville nyligen satsa resurser på att piffa upp Bergsprängartorget, Skänktorget och Centralgatan och göra centrala Hofors lite snyggare. Men företagarna som verkar i centrala Hofors satte tvärt stopp för upprustningen. Här ska det inte komma nån kommunal pamp och ställa sig in och fjäska för de lokala företagen, sade de. Hofors företagare vill inte ha ett snyggt torg om inte Hofors företagare själva har kommit på att det är ett snyggt torg de vill ha. Och eftersom Hofors företagare inte hade kommit på idén först så ville de inte ha nåt snyggt torg. Under parollen ”rädda fulheten” gick de till hårt motstånd, och efter några veckors kamp lyckades de till sist få kommunen att backa från upprustningsplanerna. Och företagarna runt Bergsprängartorget och Skänktorget är väldigt nöjda med sina fula torg. De ser dem som en symbol för folklig kamp och oberoende. Visserligen ett fult och opraktiskt oberoende, men ändå.

Tjernobylsarkofag

Kampen för de fula torgen har gett mersmak. Flera av företagarna i centrala Hofors har valt att ta kampen för oberoende vidare. Nu demonstrerar man för att slippa snöröjning, gatubelysning och kollektivtrafik. ”Helst skulle vi vilja bli ingjutna i en Tjernobylsarkofag och bara få tyna bort i ensamhet”, säger en representant för den mest hårdföra gruppen av demonstranter. ”Kommunen kunde åtminstone låta bli att sanda”, säger en lite mildare röst.

Den nya tiger-ekonomin

Andra ser en direkt nytta i att inte ha det för enkelt. Ett företag som utvecklas i medvind får ingen konkurrenskraft, menar de. Att göra motstånd mot den där uppsnyggningen av centrala Hofors var bara ett av många sätt att se till så att inte livet blir för enkelt. För ett enkelt liv ger bortskämda företag, och bortskämda företag dör när det blåser kallt. De företag som överlever under riktigt svåra förhållanden kommer att härdas och utveckla en uthållighet som i förlängningen kan göra Hofors till segrare i den globala krisen.
Flera företag tävlar nu om att göra livet surt för sig själva. De har slängt ut både kaffemaskiner och de där kartongerna med härdade syltkakor. Många har plöjt ner alla sina pensionspengar i grekiska värdepapper och franska bröstimplantat. Nån planerar att gå ut och demonstrera mot sig själv på första maj. De flesta företag i centrala Hofors har tagit bort sina hemsidor, slutat att annonsera och börjar nu plocka ner sina skyltar. De stänger av värmen på sina kontor, släcker lyset och jobbar vidare i köld och mörker. De ringer runt till sina kunder och avråder dem från fortsatta affärer med hänvisning till påhittade skandaler. Det ser ut som att hela Hofors näringsliv håller på att avvecklas. I själva verket håller Hofors på att ta ett avgörande steg mot att bli nästa stora tiger-ekonomi.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.