Jans plan i Hedesunda

2009-10-28

Ödsligt

Det brukar vara ödsligt här i Hedesunda. Helt ödsligt. De flesta åker härifrån för att jobba, och de som stannar kvar jobbar så lite att det knappt märks. Bojepps är så tyst att man kan höra en öl falla.

Men nu pågår det nåt skumt vid silvergruvan. Man vill undersöka möjligheten att öppna den gamla silvergruvan för turister, sägs det. Det återstår en del utgrävning innan det kan bli av, men projektledningen hoppas kunna fylla gruvan med turister som går omkring under jord i olika gångar. Sägs det.

Men det verkar skumt. Visst. På ytan ser det kanske ut som en vanlig kulturell turistsatsning. Man ser framför sig hur det hela kommer att mynna ut i en sommarverksamhet där nån kulturfanatiker får jobba inom ramen för ett arbetslöshetsprojekt med att sälja kaffe och närproducerat till de totalt sex hundra människor som årligen irrar sig dit på jakt efter industrihistoriska kickar. Nån gymnasielektor skulle kunna ge ut en ganska tråkig skrift om gruvans historik och den kan den arbetslösa kulturfanatikern försöka sälja. Det hela kan förvaltas av en styrelse som föraktar varandra och effektivt undviker samarbete i 25 år tills surdegarna blir övermäktiga och projektet självdör.

Jan Guillou

Men man inser ju att det här gruvprojektet är mer dramatiskt än så. Min teori är att projektet har en beställare. Jan Guillou. Nu när Jan blivit avslöjad som KGB-agent kan han lika gärna förverkliga sin gamla dröm. En underjordisk kommandocentral. I hemlighet har Jan börjat bygga en anläggning med laserkanon, laboratorium, blinkande datorskärmar och allt. Det kommer att bli öppet för allmänheten mot en väl tilltagen entréavgift, Jan skulle aldrig missa en chans att tjäna en extra hacka. Det blir till och med en åkattraktion: Jan-banan.

Intäkterna från entrén och Jan-banan kommer att finansiera Jans superdator, som kommer att hjälpa honom att ta över världen. Han kommer att hacka sig in i datorsystemen för all dagspress och text-TV. Jans plan är att pracka på hela Sverige alla sina romaner som en enda lång följetong i pressen, sen hans debattartiklar, sen en repris av IB-reportaget. Efter ett tag kommer TV bara att visa Hamilton-filmer. Och Ondskan och Arn. Och Grabbarna på Fagerhult. Efter tre års bombardemang av Jan Guillous produktion kommer alla att vara beroende av Jan.

Jan själv är eld och lågor. Han trodde att planen gått i stöpet när muren föll, men tack vare den nya uppmärksamheten är han igång igen. Det är här i Hedesunda det kommer att ske. Snart kommer vi alla att inse att Jan Guillou jobbade inte för KGB. KGB jobbade för Jan Guillou.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.