Bollnäs satsar på kärnverksamheten 1/2

2012-02-01

På Bollnäs gator ligger skor, kläder och diverse livsmedel utspridda utanför butikerna. Butikerna är tomma. Gatorna är fulla av människor som knuffar varandra samtidigt som de ler brett och hurrar. Och i gathörnen sitter folk från kommunen och fikar. Alla är glada och positiva.
Det är ju allmänt känt att Bollnäs är en av de mest positiva platserna på jorden, främst på grund av de oerhört positiva bollnäsborna. Till exempel har de väntat i flera år på att få tillbaka sitt torg och det har de fortfarande inte fått. Men de är lika glada för det. Det sägs även att Bollnäs för många många år sedan hade som slogan: Glada Bollnäs, en slogan som Hudik helt fräckt snodde utan att fråga. Men Bollnäsborna är lika glada för det.

Sjukhuset

När Bollnäs Sjukhus tog bort akutsjukvården för tio år blev folk bara lättade, för då slapp man ju åka dit i onödan. Och när BB och förlossningen lades ner på samma sjukhus så tyckte folk att det var ett festligt initiativ, för det här med hemmaförlossningar börjar ju bli inne igen. När kommunen sedan sålde verksamheten till ett privat vårdbolag så firade alla med fyrverkeri och wienerlängd. Sjukdomar är så deprimerande, det är bättre att göra sig av med sjukhuset och fokusera på positiv kärnverksamhet, resonerade de flesta Bollnäsbor.

Näringslivet tar efter

Många blev så inspirerade av sjukhusets iver att avskaffa sig själv att de nu börjat tänka i samma banor: Bort med allt det jobbiga och fokusera på positiv kärnverksamhet. Man slutar helt enkelt göra sånt som är tråkigt och satsar på det som man gillar. Det får bära eller brista, menar flera jag talat med här i Bollnäs. Det började kring jul, när de kommunala administratörerna lade ner sina hålslag och slutade skotta sig fram genom kommunbyråkratin i hopp om att nån gång få se skrivbordet under pappershögen. De ville fokusera på sånt de gillade, och de gillade att fika. Så då gjorde de det.
Bollnäs frisörer slutade plötsligt att fixa folks hår – nu kör de bara en halvtimmes tomt kallprat med varje kund, för det är deras viktigaste verksamhet. Biografen visar reklamfilm och säljer popcorn.
Nån gång under mellandagsrean började flera butiksföreståndare tröttna på att fjäska för sura kunder tills de fick ont i nacken. Det är inte kundfjäsk som är målet för en butik, resonerade de. Inte varorna heller. Målet är att tjäna pengar – varorna i butiken bara blockerar vägen fram till kassan. För ungefär en vecka sedan slängde därför flera butiker ut hela sitt sortiment på gatan. Kvar blev bara en kassaapparat, så att folk kan komma in och betala lite då och då.
Och det gör många kunder. Inte för att de vill bli av med sina pengar, utan för att de är så glada att nån tar emot kontanter nu när bankerna slutat med det. Bankerna har ju redan kommit på att det roligaste de vet är att skriva in höga belopp på bankdatorn. Så det gör de.
De bollnäsbor som förut gillade att shoppa har också omvärderat sin kärnverksamhet. Det man lägger mest energi på under en vanlig shoppingrunda är att tränga sig fram och vara ivägen för alla andra. Så nu har alla slutat köpa skor, toppar och hygienartiklar. Istället ägnar man sig åt att tackla varandra. Bollnäs har hittat sin dröm. Och nu lever de den drömmen. Allt tack vare det ständigt krympande sjukhusets goda exempel.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.