Korvkrig i Gävle 25/1

2012-01-25

Samtidigt som lokal och rikstäckande media felfokuserar på Håkan Juholt och hans avgång riskerar Gävle att hamna i krigstillstånd.
Det hela började med två korvgubbar som var väldigt lika varandra. De serverade samma sorts långkorv med lika lite mat i. Den likadana bostongurkan låg och samlade salmonella i likadana fågelbad, och båda korvgubbarna var lika dåliga på att räkna ut hur mycket växel man skulle få tillbaka. Men det slutade inte där. Deras korvvagnsföretag hette likadant. Det vore ett brott mot folkhälsan att göra reklam för dem i radio, så för att inte nämna det riktiga företagsnamnet kan vi istället säga  Pistolkorv. Båda företagen hette Pistolkorv. Av någon underlig anledning hade båda korvgubbarna fått för sig att folk som köper varmkorv är medvetna konsumenter, som lägger störst vikt vid namnet på företaget som serverar korven.

Pistolkorv och Pistolkorv

Likheterna slutade inte vid att Pistolkorv och Pistolkorv hette likadant. Pistolkorv och Pistolkorv hade exakt likadana logotyper på sina korvvagnar. Och i likhet med maten var inte heller logotyperna särskilt bra. De såg ut som om en motoriskt underutvecklad och antagligen korkad person klippt ut nåt ur ett par gamla galonbyxor och limmat upp. En brun oval med en gul oval på, samt lite grönt längst upp. Antagligen var det meningen att det skulle se ut som en korv med bröd och den där bostongurkan, men det påminde mer om ett mögligt armstöd.

Pistolkorv och Pistulkorv

Det började alltså med att Pistolkorv och Pistolkorv härmade varandra. Sedan eskalerade konflikten. Man började prata illa om varandra. Pistolkorv sade till sina kunder att de skulle akta sig för att handla hos Pistolkorv, och Pistolkorv svarade med att varna sina kunder för att handla hos Pistolkorv. Hur den förtalskampanjen gick kan till och med han räkna ut som gjorde den där logotypen. Folk förstod inte skillnaden mellan Pistolkorv och Pistolkorv så de aktade sig för båda ställena.
När det inte fungerade att prata illa om varandra så försökte man stämma varandra istället. Följden blev att den ena Pistolkorv bytte namn till Pistulkorv medan den andra Pistolkorv fortsatte att heta Pistolkorv. Kunderna förstod fortfarande inte skillnaden.

Kemiska stridsmedel

Enligt lokalpressen har det nu utbrutit ett regelrätt krig mellan korvgubbarna. Ett korvkrig. Jag har därför åkt till Gävle för att rapportera från det här korvkriget. Och mycket riktigt – centrala Gävle är en krigszon. Den centrala Rådhusesplanaden, där både Pistolkorv och Pistulkorv bedriver sin verksamhet, är fullt av folk som är beväpnade till tänderna med kabanosser, tunnbrödsrullar och mosbrickor. Områdena utanför Pistolkorv och Pistulkorv är halkminerade med sinnrika mönster av senap och ketchup. Fortfarande verkar ingen ha någon som helst aning om vad skillnaden är mellan Pistolkorv och Pistulkorv, så om någon börjar attackera kommer alla här att angripa varandra lite slumpartat. Det kan bli en riktig smet. Det enda positiva som kan komma ur det här korvkriget är om FN:s krigsmaterielinspektion kommer hit och deklarerar långkorven som olagligt kemiskt stridsmedel.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.