Söderhamns Ogaden-provins 18/1

2012-01-18

Sandarne, Söderhamns Kommun, onsdag. När jag kom hit i lördags var folk fly förbannade. Folk stod intill den läckande oljecisternen och frustade och småkokade medan de tyckte att det fick räcka nu. Hela Sandarne smattrade av nävar som slogs i bord och fötter som sattes i marken.
De som var så här arga var de inkallade saneringsarbetarna från Resurscentrum. De var sura för att arbetsmiljön har varit usel. Inte nog med att det är kallt och att man får stå ute i dåligt väder och äta matlåda. Dessutom är det fullt av olja överallt. För att stävja missnöjet kallade arbetsledningen till möte. Då blev det ännu värre. Det som var tänkt att bli olja på vågorna blev istället den där berömda droppen som får bägaren att rinna över. Vid mötet var det nämligen flera av sanerarna som fick intrycket att arbetsledningen försökte förbjuda sanerarna att prata med media. Det var som att ledningen försökte placera Sandarne i mediaskugga. Hela området riskerade att bli Söderhamns Ogaden-provins. Det där stället i Etiopien där två svenska journalister blev haffade för terroristbrott eftersom de var där och intervjuade folk. Det får man inte göra i ett stängt område med mediaskugga. Och blotta tanken på att göra Sandarne till Söderhamns Ogaden-provins gjorde saneringsarbetarna fly förbannade.

Ursäkta att ni missförstår mig

Det första saneringsarbetarna gjorde när de fick höra att de inte fick prata med media var att berätta för media att de inte fick prata med media. Och då blev ju det en stor mediagrej. Så i lördags fick högsta chefen för Resurscentrum gå ut i media och försöka be om ursäkt. Det gick fantastiskt bra. Ursäkten gick ut på att saneringsarbetarna inte förstått det som sagts på mötet och det bad högsta chefen om ursäkt för. Folk som läste ursäkten blev nästan lite yra. Var det en ursäkt eller var det en förolämpning eller kanske lite av varje?

Tänk utanför boxen

Kontentan av uttalandet blev hur som helst väldigt bra. Högsta chefen kände sig ödmjuk och storsint och lite bättre än de flesta. Samtidigt insåg de missnöjda och vid det här laget förvirrade saneringsarbetarna att man kan se saker ur flera vinklar. Och med lite positivt tänkande kan det vara bra att ha en egen Ogaden-provins så nära till hands.
De flesta har ju en skrubb eller ett garage eller förråd där man slänger in gamla saker som man inte vet vad man ska göra med. Det blir en himla röra, men så länge man låter bli att titta för noga på den där röran så slipper man tänka på den. Man kanske pratar om att man ska städa det där förrådet, men det blir liksom aldrig av och det gör ingenting, huvudsaken är att man slipper tänka på allt som är där inne. Lite så skulle det kunna vara att ha en egen Ogaden-provins. Som en gigantisk prylskrubb på kommunal nivå. Har man nåt man vill bli av med så kör man det till Sandarne och slipper höra talas om det, eftersom området ligger i mediaskugga. Saneringsarbetarna gillar tanken på en kommunal Ogaden-provins, och det gör man på kommunal nivå också.
Om kommunen sköter det här bra kan Sandarne-området bli en succé utöver det vanliga. Här finns redan en massa olja. Kan man bara blockera media så kommer området att suga till sig investerare. Så länge kan man ha området för att göra sig av med allt jobbigt i kommunen. I dagsläget finns det fluff i Stugsund, sju höga tallar på Abraham Bäcksgatan och en skräphög på Rådhustorget som kommunen gärna skulle vilja bli av med. Och några bråkiga typer på Resurscentrum.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.