Alternativ plundring i Ölbo 11/1

2012-01-11

Ölbo, Hedesunda, Gävle Kommun, onsdag. Ölbo är fullt av barn i dyra kostymer den här veckan. Utanför Ölbo håller hela byar och städer på att ladda inför fredag. Då är det nämligen tjugonda knut, vilket innebär att skolor, idrottsföreningar och familjer ska försöka övertrumfa varandra i julgransplundring. Hundratusentals barn har gått omkring och blängt suget på pepparkakshus och julgranshängande godis i flera veckor, och på fredag är dagen då man får äta upp det där sista, varpå skolvaktmästarn, tränarn eller mamma tar granen i bilen för att återvinna den på miljövänligast tänkbara sätt.
Men i Ölbo gör de annorlunda. Med kostymer. Nu hade man kunnat hoppas att Ölbo-borna ställt in hela plundringsspektaklet. Nån borde ju ha insett att julgransplundringar är överskattade eftersom den som väntar på nåt gott oftast väntar på nåt som inte är gott längre. Det där godiset kanske var gott för fyra veckor sedan när det hängdes upp i granen, men i mitten av januari har tidens tand fått verka. Pepparkakshuset är dammigt, marsipanen har torkat och kolan är hård som sten. Men sånt bryr de sig inte om här i Ölbo. En blick på befolkningen och man förstår att här stoppar de i sig vad som helst. Istället har de tagit fasta på att årets tjugonda knut infaller på en fredag. Fredag den 13:e.

Otursplundring

Nu är det inte så att folk i Ölbo tror att ringdansen kommer att avbrytas av att nån enstöring i hockeymask smyger omkring och har ihjäl folk. Folk är helt enkelt rädda att de ska drabbas av otur eftersom fredagen den 13:e traditionellt är en otursdag. Om nån i Ölbo arrangerar ett traditionellt tjugonda knut-firande är risken överhängande att folk kommer att drabbas av otur. De kommer få barr i strumporna, paja tänderna på gammal kola och sätta dammig pepparkaka i halsen. På vägen till själva julgransplundringen kommer man att åka på fortkörningsböter (om man inte kör på 120-sträcka förstås för där får man inga böter). Har man riktig otur kommer den inhyrda dragspelaren att känna sig alltför bekväm och stanna kvar i Ölbo.

Riskkapitalversionen

Det här måste förstås undvikas till varje pris. Utom till priset av en inställd julgransplundring. Tack och lov är folk i Ölbo fulla av uppfinningsrikedom. Det blir massor av julgransplundringar, men genom att ändra plundringsform räknar man med att kunna lura ödet. Så istället för att raska över isen i kalasbyxor får Ölbos barn på fredag klä upp sig i affärskostym. Ungarna får låtsas vara riskkapitalbolag så får julgranen vara som ett äldreboende.
Först köper barnen julgranen för en billig peng av skolvaktmästarn, tränarn eller mamma. Sen sätter de upp visioner för hur bra de har som mål att julgranen ska se ut, och så marknadsför de julgranen efter konstens alla regler medan de diskret byter ut godiset mot enklare saker. Genom att rensa granen på godis, men ändå hänga upp ett lite glesare bestånd av lite billigare och sämre godis i granen så kommer ungarna att ge intrycket att just den här granen mår fantastiskt bra och inte alls är plundrad. Sen hoppas man kunna sälja granen med god förtjänst till nån annan grupp ungar. Om ingen vill köpa granen fortsätter man plundringen tills skolvaktmästarn, tränarn eller mamma inte orkar se förstörelsen och köper tillbaka granen till överpris. Alla är nöjda med arrangemanget. Det bidrar till sysselsättningen bland ungarna, och själva granen är ändå döende. Det är mest en fråga om

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.