Avreglerad kollektivtrafik i Grubbe 4/1

2012-01-04

Grubbe, Söderhamns Kommun, onsdag. Många som bor här i Grubbe gör det för att de gillar den stillhet som råder på en plats där det mest spännande är att bussen kommer och plockar upp en ensam passagerare. Något den gör ganska sällan. På nyårsafton samlades Grubbeborna för att lyssna på ortens årskrönika. Den samlade berättelsen om allt som hänt i Grubbe under 2011 tog trettiotvå sekunder. Till största delen bestod berättelsen av konstpauser och lite pinsam tystnad. Det händer inte så mycket här i Grubbe.
Men den där stillheten är helt borta nu. Grubbes busshållplats är omgärdad av ett myller av bussar och andra fordon som tutar och prejar sig fram med hojtande chaufförer och blinkande helljus. Det är som att ha hamnat i en oövervakad korsning i centrala New York. Minus reklamskyltarna. Alla vill vara närmast hållplatsen. Först tänkte jag att nåt idrottslag från trakten kanske hade vunnit nån tävling och att det var därför som folk körde runt och tutade. Men det verkade så osannolikt att nån från Grubbe skulle lyckas med nåt. Kanske kunde det vara elkunder som plötsligt fått strömmen tillbaka, eller några av de arbetslösa som kommenderats ut som saneringsarbetare till oljeolyckan i Sandarne som plötsligt fått löfte om lön och normala arbetsvillkor? Det var ingen som firade nånting alls. Det visade sig att ingen av de bilar, bussar och andra fordon som myllrade runt busshållplatsen i Grubbe kom härifrån. De var här för att plocka upp den där passageraren som brukar stå och vänta på busshållplatsen.

Alla får prova

Vid årsskiftet avreglerades lokaltrafiken i Sverige. Plötsligt får vem som helst köra kollektivtrafik lite hur de vill. Det hela har inte riktigt tagit fart ännu, utom just här. Ingen hade kunnat räkna med en sån succé som det blivit just här i Grubbe. Alla vill etablera sig som kollektivtrafikant på just Grubbes busshållplats. Nån bussentreprenör måste ha börjat, sen måste alla andra ha fått för sig att det är här man ska vara om man ska vara i kollektivtrafikbranschen.

Fler avgångar med surdegssmörgås

Nu är kriget i full gång. Alla slåss om den ensamme passageraren i Grubbe. Det började med att priserna rasade i botten. Nu står chaufförerna och slänger ut bussbiljetter genom sina bussdörrar. De lockar med fler avgångar från Grubbe, snabbare bussar med mer benutrymme. Nån busschaufför erbjuder en gratis klippning under bussresan, en annan utlovar en surdegssmörgås och färganalys. När jag nyfiket närmade mig busshållplatsen höll jag på att slukas av tjugotreåriga karriärhungriga resesäljare som undrade vilket kollektivtrafikbolag jag reser med idag, som ville att jag skulle börja abonnera på bussresor till ett förmånligt erbjudande med eller utan pott och extra billiga resor till och från folk jag känner.
Avregleringen har verkligen blommat ut här i Grubbe. Bolagen erbjuder en sällan skådad mångfald av resealternativ. Det är inte bara bussar som sköter trafiken. Jag har blivit erbjuden en resa från Grubbe med bil, flakmoped och bakpå en cykel. Ett erbjudande gick ut på att jag till kraftigt reducerat pris kunde få promenera hela vägen från Grubbe till Skensta. En entreprenör erbjuder resor med tåg, som tyvärr redan är inställda. Nån annan har börjat gräva en tunnelbana och enligt rykten är det två veckor kvar tills man äntligen kan åka mellan Grubbe och Söderhamns Resecentrum med sånt där lågprisflyg.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.