Katastrofjulen i Trödje 28/12

2011-12-28

Trödje, Gävle Kommun, onsdag. Jag står utanför ett litet husTrödje – ett hus fullt av ungar, deras föräldrar och lite löst folk som inte kommit iväg riktigt än. Julen har passerat och den blev lite bättre än den brukar. Hos just den här familjen brukar julen nämligen vara en sorts tävling i att uppleva julen som en katastrofjul.
Tävlingen går till så här: Alla inblandade går in i julfirandet med så många orealistiska förväntningar de bara kan komma på. Barnen förväntar sig abnormt dyra julklappar, ponnyer och hundvalpar. De vuxna räknar med ett kliniskt rent och Ernst-pyntat hem, snygga gäster och abnormt väluppfostrade barn. Allt som man upplevt tidigare år ska man få uppleva igen, fast den här gången ska det vara lite dyrare och lite bättre. Om det serverades senapssill förra året så ska det serveras ekologisk senapssill i år. Serverades det ekologisk senapssill redan förra året så ska den dessutom vara närproducerad eller gourmetkryddad i år. Inget får falla bort och allt ska förfinas. Familjen brukar säga att det handlar om tradition men egentligen är det en årligen ökande materiell kapprustning. Om nånting i det här förväntanspaketet inte håller måttet så står det var och en fritt att bryta ihop, tappa humöret och utropa årets jul till en katastrofjul. Serveras det exempelvis en oekologisk lågprisversion av senapssill så är ju hela julhelgen inte bara förstörd, utan katastrofalt förstörd. Den som först ropar ut att julen är en katastrof vinner och får sitta i en fåtölj och tröstäta praliner resten av helgen.

Nya proportioner

I år skulle hela den här katastrofjulgrejen anta nya proportioner. Den här familjen skulle bland annat servera närproducerad, ekologisk gourmetsenapssill gjord från grunden. Lite som det alltid gjorts, fast i år skulle det vara snäppet bättre. De hade städat sitt hem från matkällare till krypvind och dekorerat trädgårn med smakfulla grupper av enris, sidenband och kanelstång. De hade lurat på sina barn söta sjömanskläder genom att säga att de såg ut som Håkan Hellström, och själva hade de både lagt håret och klämt in sina välfärdsmagar i prisvärda snyggkläder. De hade bjudit in gäster och gästerna hade bestämt sig för att vara trevliga och att verka som att de uppskattar både varandra och sina julklappar. Alla visste att det här skulle bli en ansträngande helg, men att det räckte att hålla ut fram till juldagens kväll. Då gick tåget hem för gästerna. Efter det kunde man släppa ut pösmagen, låta frisyren förfalla och återgå till att börja surtjata på varandra. Men just den här julhelgen kom stormen Dagmar svepande in över länet.

Stormen kommer

Det började med att stormen blåste sönder kaneldekoren i trädgårn. Mor i huset tänkte ropa ut att den här julen var en katastrof, men först tänkte hon öppna fönstret så att alla kunde se vilken katastrof det var. När hon öppnat fönstret blåste stormen sönder hennes håruppsättning och barnen spillde saftglögg över sina sjömanskostymer men innan de hunnit börja skrika om vilken katastrofjul det här var så hade vinden dragit in stanken av utspilld tallolja från den där olyckan i Sandarne utanför Söderhamn. Hela huset luktade som ett skumbad på åttiotalet. Gästerna skulle precis börja hojta om vilken katastrofjul det här blivit när de hörde på radion att tågen ställts in. Allt var förstört och alla var tvungna att umgås med varandra på obestämd tid.
Helt plötsligt var julen en katastrof på riktigt. Som på en given signal bröt de ihop. Alla i hela huset. De kastade sig ner i en varsin fåtölj, tjurade och åt praliner som tokiga. Tack vare de riktiga katastrofer som drabbat länet avgick alla i hela huset som segrare i Trödjes årliga julkatastroftävling.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.