Oskuldens Hudik 21/12

2011-12-21

Hudiksvall, onsdag. Hela Hudiksvall är rent och milt. Det ligger ett fluffigt skimmer över hela stan. Folk går omkring i ljusa ekologiska kläder och ler milt, lägger huvet på sned och luktar tvål. Möter man nån får man en kram eller en sån där varm kläm på axeln som man bara brukar få av riktigt fina och godhjärtade människor. Tittar man riktigt noga så ser det ut som att det ligger en stor gloria över hela orten. Den här veckan är oskuldens tid i Hudiksvall, och alla dras med i den våg av oskyldighet som nu sveper över stan.

En blöt förbannelsefilt

Det hela började med Pär Johansson, Glada Hudik-teaterns ledare. Han som tog Hudik till Broadway för att sedan få sin heder dragen i smutsen av en grävande eller spekulerande reporter på Uppdrag Granskning. Som sur grädde på moset blev Pär Johansson polisanmäld alldeles efter reportaget. Det var dessvärre ingen som riktigt visste vad han polisanmälts för. I torsdags kom dock beskedet att utredningen läggs ner eftersom inget tyder på att något brottsligt har skett. Pär Johansson är oskyldig.
Som om detta inte vore nog så rentvåddes även Marianne Ersson, Hudiksvallskvinnan som anklagats för att ha varit Stasi-agent. Det var en författare som tidigare i år i en bok pekat ut Ersson som agent. Uppgifterna hade författaren baserat på påstådda uppgifter från Säpo, men i fredags meddelade Säpo att uppgifterna var felaktiga. Marianne Ersson slipper nu fira jul med en massa spionanklagelser hängande över sig. Marianne Ersson är oskyldig.
Oskyldigheterna haglar över Hudik. Alla mörka anklagelser som de senaste veckorna har hängt som en blöt förbannelsefilt över stan har lyfts bort och blottar ett rent och oskyldigt Hudiksvall där alla är rena och goda. Lite harpmusik är det enda som fattas.

Ö med hajar

Åtminstone trodde jag det till en början. Det var när jag försökte få tag på Pär Johansson för en kommentar, som jag upptäckte hur det egentligen låg till.
Pär Johansson tog emot mig i vad han kallade för sin nordostkustcentral. Jag blev transporterad dit i en liten, luxuöst inredd ubåt full av champagne, betjänter och hemliga vapen. Det var en ö en bit ut i Bottenhavet, och på nåt vis hade karln lyckats få dit hajar som simmade runt ön och bevakade den. Ön var fullständigt nerlusad av gigantiska parabolantenner med Stasi-logotyp, gamla östtyska raketer, radarblippar och världskartor med lysdioder runt de gamla sovjetstödda länderna. Mitt i alltihopa satt Pär Johansson och klappade en lurvig vit katt medan han dirigerade en stor laserkanon av typiskt östtyskt snitt. Plötsligt insåg jag att det var Pär Johansson som i alla år varit Stasi-agent. Hans arbete med Glada Hudik-teatern har fungerat som täckmantel för att låta honom komma in och spionera på känsliga ställen. Som Cirkus i Stockholm och på självaste Broadway.
Nån har anklagat Marianne Ersson för nåt som i själva verket Pär Johansson gjort. Om sammanblandningen är fullständig så skulle det innebära att spionerianklagade Marianne Ersson är skyldig till det som Pär Johansson anklagats för. Nu är det ju ingen som riktigt vet vad Pär Johansson anklagades för, men det gör saken desto klarare. Jag insåg att jag inte riktigt visste vad Marianne Ersson håller på med. Och det är precis samma sak som Pär Johansson polisanmälts för.
I själva verket är varken Pär Johansson eller Marianne Ersson oskyldiga. De har bara blandats ihop.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.