Städning i Hybo 14/12

2011-12-14

Hybo, Ljusdals Kommun, onsdag. Idag är det skinande rent här i Hybo, men så var det inte för några dagar sedan. Åtminstone inte om man får tro Myndighetsnämnden i Ljusdal. I måndags skickade de ut ett brev till alla hushåll i Hybo med en uppmaning till befolkningen att städa i sina trädgårdar. Myndighetsnämnden ansåg att hela Hybo gav ett skräpigt intryck och att folk som bor här borde röja upp på sina tomter.

Fyrkantig explosion

Antagligen var det nån överpedantisk ordningsälskare från ett välorganiserat villasamhälle som passerat Hybo och fått en rejäl snedtändning. I Hybo hade pedanten plötsligt mött ett vildvuxet samhälle långt från hans egen lilla dammfria värld av figurklippta häckar och välbalanserade luggar i nån sorts inredningsmagasinsaktigt feng shui-frosseri. Och hans enda reaktion var att kontakta Myndighetsnämnden för att få nåt gjort innan hans pedantiska huvud exploderade i en fyrkantig krevad av exakt lika stora bitar.

De sunkiga trädgårdarna

Jag blev förstås väldigt nyfiken när jag hörde talas om städkravet. Så jag åkte till Hybo för att se röran med egna ögon. Med mina ungkarlsår i färskt minne hade jag höga förväntningar på Hybos sunkiga trädgårdar – jag ville se trädgårdar fulla av pizzakartonger, oöppnade räkningar och gamla strumpor. Kanske lite kvarglömda kompisar som låg och sov på en hög av pet-flaskor och radioaktivt avfall. Så var det inte. Skräpigheten i Hybo bestod till nästan hundra procent av bilar som inte fungerar. Det kanske började som en bil som inte fungerade så bra, så man skaffade en ny och lät den gamla stå kvar för man vet aldrig när den kan behövas. Sen behövdes bilen men då fungerade den inte längre. Då fick den stå kvar för man vet aldrig när man kan behöva nån av delarna som är i bilen. Sen behövdes delarna som var i bilen men då var det nån som hade varit där och snott dem. Då fick den stå kvar, för varför ska man bry sig om nåt som ingen längre behöver.
Det här kan tyckas upprörande, men om man tittar på Hybos återvinningsstationer så ser man tydligt att det saknas ett återvinningskärl för gamla bilar. Det här problemet är nåt som kommunen dragit på sig själva, sa en Hybobo. Det är Myndighetsnämnden som borde komma hit och städa.

Kralliga tärnor

Det tänkte förstås inte Myndighetsnämnden göra. Hybo fick försöka komma på en lösning själva. Tack och lov var det Lucia igår. Hyboborna kontaktade helt enkelt Naturbruksgymnasiet i Ljusdal och bad dem komma förbi och lussa på tisdagen. Naturbruksgymnasiet befolkas som alla gymnasier av ungdomar som har väldigt svårt att lyfta ordentligt på fötterna när de går. Och i ett luciatåg ska man dessutom skrida fram så där blir gången ännu släpigare. Som en extra fördel består dessutom Naturbruksgymnasiet till stor del av ganska kraftigt byggda elever med stora fötter. När de kommer släpande är det inte mycket som står kvar. Tidigt på tisdagsmorgonen kom därför ett av norra Sveriges tyngsta luciatåg släpande genom Hybo. De kralliga tärnorna med sina gigantiska fötter drog med sig varenda skrotbil i sin väg innan de gick ner vrakparken i Hybosjön. Det var som att dra en stor skrapa över hela orten. Strax innan tipptapp hade Hybo löst problemet med skrotbilarna. Sen drack man glögg och lyssnade på Gläns över sjö och strand. Versionen med basröst.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.