Snabba män i Nordanstig

2009-10-21

Långsamt

Varje gång jag kör genom Nordanstig händer samma sak. Det kör ut en förbaskad traktor framför mig som puttrar på i sakta gemak. På lägsta växeln och halv gas. Jag är för feg för att köra om så det enda jag kan göra är att puttra på i samma tempo och se hur långsamt allt går här. De vill inte skynda sig i Nordanstig. Om nån försökte öppna ett snabbköp i Nordanstig skulle ingen komma dit. Sommartid rapporterar väl tidningen om män som jagats av mördarsniglar. Jag har en teori om Nordanstig:

För längesen tänkte Nordanstig lansera sig som ett syndens näste, där man helt skamlöst ägnade sig åt de sju dödssynderna. De började att prova lättja, och sedan har de inte orkat fortsätta med kampanjen.

För att uttrycka mig kort: Nordanstig har alltid varit en väldigt långsam plats för mig.

Men inte längre. Jag hann knappt sätta min fot här så blev jag omkullsprungen av en man med stirrig blick. Jag frågade vad som stod på och han svarade att det hade han inte tid att förklara. Jag såg mig omkring och såg att gatorna var fulla av män som rusade fram och tillbaka medan deras fruar hasade efter uppgivet. Då och då stannade nån enstaka man upp och insöp den vackra utsikten med en blixtsnabb knyck på nacken. Så tog de ett snabbt men djupt andetag, som en inverterad hostning, och hojtade: ah, det här är livet! …och rusade vidare. Jag fick tag på en av fruarna som förklarade läget.

Tre år mindre

Det har tydligen kommit en rapport från Folkhälsoinstitutet där det står att männen i Nordanstig lever i snitt tre år kortare än genomsnittssvensken. Så nu har männen i Nordanstig kommit fram till att de måste skynda sig för att hinna jobba in sina tre år.

Tolkningarna går isär lite kring vad det är man missar på sina tre år. Vissa umgås med familjen i expressfart: glufsar i sig middagen, snabbgrälar med frugan, springer ett varv runt kvarteret släpande på en oförstående hund och bygger lego jättefort med ungarna. Andra försöker göra blixtkarriär och några försöker ta morgondagen som den kommer. Nyss såg jag en man som satt och matade änderna, samtidigt som han försökte få dem att äta lite snabbare. När jag besviken skulle åka härifrån mötte jag den enda som fortfarande rör sig långsamt. Den där förbaskade traktorn.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.