Kontantfritt i Storvik 7/12

2011-12-07

Storvik, Sandvikens Kommun, onsdag. Jag står utanför ett bankkontor i centrala Storvik. Här har demonstranter samlats i en protest mot att det här bankkontoret planerar att sluta använda kontanter. Det är en ganska liten demonstration, eftersom de flesta har slutat att gå till banken när de vill ha pengar. Men för de riktigt gamla pensionärerna är det fortfarande banken som gäller när man vill ta ut sina tillgångar. Jag pratar om de riktigt gamla pensionärerna – de där som tar ut hela sin pension samtidigt och stoppar den i handväskan. Helst i mynt som de kan räkna upp oändligt långsamt så fort de hamnat längst fram i nån livsmedelsbutikskö full av stressiga människor med dålig tidsplanering.
Det är de som demonstrerar. Pensionärerna alltså. Och det går våldsamt till. De har blockerat gatorna runt banken, eller åtminstone en del av en trottoar. De kastar sten, eller grus rättare sagt, och hytter med sina käppar och rullatorer. De har en demonstrationsledare som inte riktigt får med sig massorna för han talar inte tillräckligt tydligt, men han går åtminstone runt och påminner om vad demonstrationen gäller. I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg om att en bank i Hudiksvall skulle sluta med kontanthanteringen, och nu är det alltså dags för en bank här i Storvik att gå samma kontantlösa väg. Protesterna väckte mitt intresse.

Banken

En bank utan kontanter låter ju minst sagt konstigt. Förut undrade många vad de anställda gjorde på banken efter klockan tre, nu är frågan vad de gör där före tre. Jag var inne i banken för att kontrollera det hela lite närmare.
Anledningen till att man upphör med kontanter är att banken vill minska risken för rån. Alltså risken att människor kommer in på banken och tar med sig pengar de inte förtjänar ut därifrån. ”De oförtjänta pengarna går liksom åt fel håll då”, säger en banktjänsteman som förvaltar fonder. ”Helst vill vi att folk bara ska betala bankavgifterna över internet och i övrigt hålla sig undan”
Frågan är vad folk gör på banken om de inte tar ut eller sätter in pengar. Inte mycket. Jag såg några  människor som satt och väntade på sitt nummer, men de ville inte berätta vad de skulle göra när det blev deras tur. Efter ungefär en halvtimme fattade jag: de spelar kölappsbingo, en billigare bingovariant utan den där irriterande slumpfaktorn som finns i vanlig bingo. En liten grupp banktjänstemän satt och drack påhittat kaffe i osynliga muggar. Riktigt kaffe i riktiga muggar slutade de dricka för fem år sen.

Utanför

Man borde tycka att fler är upprörda över den här nedrustningen. Men det är bara de demonstrerande pensionärerna som är missnöjda. De flesta andra förstår att det ligger i tiden att göra sig av med verksamhet som drar ner lönsamheten. Om man tar betalt för en tjänst så kan man ju se själva tjänsten som en sorts belastning, och om man låter bli att tillhandahålla tjänsten  så tjänar man mer.
Här i Storvik har flera småföretag fått upp ögonen för det här nya lönsamma sättet att driva företag. Inspirerade av den kontantlösa banken öppnar inom kort en biograf utan film, en restaurang utan mat och en frisersalong för flintskalliga.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.