Vindkraftsturism i Jädraås 30/11

2011-11-30

Jädraås, Ockelbo Kommun, onsdag. För var dag som passerar utan att det snöar eller blir riktigt kallt ökar skratten här i Jädraås. Och det är inga vanliga skratt – det är skadeglada hånskratt riktade mot Sandviken och skidanläggningen på Kungsberget.
I lördags rapporterade nämligen lokalpressen att Kungsbergets skidanläggning har en liten kris. Om det inte blir kallt och snöar på Kungsberget inom tre veckor så kommer man inte att få några skidturister. Det är lite som om Systembolagets butiker plötsligt skulle ta bort alkohol ur sortimentet. Många skulle välja att hänga nån annanstans.

Krishantering

Man skulle kunna tänka sig att anläggningens ledning visar handlingskraft, tar sig en funderare och försöker övertyga alla skidturister att komma till Kungsberget av andra anledningar än just snön. Man kanske kunde få folk att tro att utsikten är fin, eller visa att det går att använda liften som en rackarns lång tvättlina. Folk som gillar att meditera skulle kunna dra nytta av lugnet som uppstår på Kungsberget när det inte är en massa barnfamiljer som härjar omkring, eller också kan man lansera nya sporter. Tennis i sidlutning eller bowling i uppförsbacke borde kunna dra till sig åtminstone en handfull extremsportspionjärer.
Om inte det fungerar kan man ju alltid försöka låtsas att det snöar. Om man målar marken med vitfärg och bara anställer personal med mjäll så ger man ju åtminstone intrycket av snöfall. Lockar man sen med låga priser på fika och after-ski-pilsner så kommer alla att vara upptagna med att äta och dricka. Ingen av turisterna kommer ens att komma i närheten av backarna.

Drömjobbet

Här i Jädraås är de innerligt roade av hur Kungsbergsanläggningen hanterar den här krisen. För det gör de inte. I en intervju för lokalpressen berättade chefen för Kungsbergsanläggningens att han drömmer om snö. Anläggningens personalavdelning har nu dränkts i jobbansökningar från människor som hävdar att de borde ha det där chefsjobbet eftersom de är mycket bättre på att drömma. De kan tillexempel drömma att det regnar pengar över hela anläggningen istället för snö så slipper man jobba så förbaskat med själva driften.

Planen

Det finns en anledning till att Jädraåsborna har så roligt åt Kungsbergets kris. Här har man nämligen varit avundsjuk på Kungsbergets turistströmmar genom alla år. Det enda Jädraås har kunnat locka med är en gammal järnväg, och det har bara dragit till sig förvuxna pojkar med magväskor och sociala hämningar. Nu har Jädraås fått klartecken att anlägga en vindkraftpark – bygget började häromdagen – och till följd av Kungsbergskrisen har ledningen för vindkraftparken kommit på en plan för att ta över hela turistfloden. Jädraås vindkraftpark ska börja med vindturism.
Genom att vända på kontakterna i vindkraftsnurrorna kan man ju generera vind från ström istället för ström från vind. Om Jädraås blir känt för att det alltid blåser som sjutton så har man äntligen nåt som kan konkurrera med Kungsberget. De kommer att ta bort glasrutorna ur fönstren på Jädraås Herrgård och byta namn till Luftslottet – stället med drag. Restaurangen kommer att servera luftiga suffléer och soppa i kraftig sidvind. Det blir gratis popcorn om man kan fånga dem. Sen kommer man att locka till sig äventyrslystna ungdomar med sporter som motvindsmaraton, fallskärm i storm och cyklonpingis.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.