Julevangeliet i Hårte 23/11

2011-11-23

Hårte, Nordanstigs Kommun, onsdag. I torsdags kunde man se ett ljusfenomen på natthimlen över Hårte. Många trodde att skenet kom från nån i Hårte som precis hade kommit på en lysande idé. Men det har ju aldrig hänt förut, så varför skulle det hända just i torsdags? Andra tänkte att det kanske kunde vara ett UFO, men det är ju så sällan de lämnar Söderhamn. En gissning var att det var nån som hade tröttnat på en sån där lågenergilampa som aldrig tänds, och kastat ut den. Och i samma ögonblick hade lampan äntligen börjat lysa.

Elvis på månen

Andra kvalificerade gissningar som hördes i Hårte var att det kunde vara en varg med pannlampa, en spionkapsel från Hudiksvall, eller möjligen Per Johansson på väg upp till månen för att sätta upp Elvis-musikalen. Sanningen var ju förstås att det var en bolid. Nu vet ju alla normalbegåvade människor vad en bolid är, men för dem som bor i Gnarp kan jag förklara. En bolid är en stor meteor. Och en meteor är en stor …grej. Det viktiga är att det lyste om den.

Övertolkning

Såhär nära jul är det lite vanskligt med kraftiga ljusfenomen på himlen. Många går och tänker på hela den där gamla grejen med Jesu födelse, det strålar en stjärna och gläns över Götaland och allt det där som vi hade som ursäkt för att fira jul innan vi upptäckte tomten och Kalle Anka. Så här års är det lätt att man övertolkar en sån där bolid och får för sig att hela julevangeliet ska upprepa sig.
Det var det som hände i Hårte.

Julevangeliet

En lite väl kristen kvinna här i Hårte som i torsdags höll på att plocka ner adventsstjärnan och julkrubban från vindsförrådet fick syn på det här ljusfenomenet, drog förhastade slutsatser om att julevangeliet var tillbaka och insåg att här behövdes det tre visa män. Nu går det ju inte att hitta så många visa män i Hårte, men hon ringde snabbt ihop tre lokala farbröder som åtminstone var kända för att vara envisa. Och så berättade hon att den nya frälsaren nyss hade kommit till jorden och antagligen var han nånstans här i Hårte eftersom ljusskenet var så starkt. Gubbarna fick i uppdrag att ta med sig rökelse och myrra och leta reda på underverket.
Nu är ju österländska presenter lite svåra att få tag på i Hårte. Men gubbarna var envisa, så de utrustade sig med halvt paket röka och en burk Myrr och gav sig iväg åt det håll som ljusskenet hade färdats.

Den nya frälsaren

Det närmaste ett starkt ljussken de kunde hitta var nere vid ett av båthusen vid havet. Det såg lite spartanskt ut så det verkade högst sannolikt att det skulle kunna bli julevangelium av alltihopa. Dessutom hördes det gnällande ljud där inifrån, kom det kanske från en nyfödd frälsare?
Nej. Tyvärr kom inte Hårte-evangeliet längre än så. Ljusskenet i båthuset kom från en bygglampa. Det gnällande ljudet från en kapsåg. Istället för världens frälsning var det ett vanligt svartbygge i skydd av nattens mörker. Som det brukar vara i Hårte. Svartbyggarn fick åtminstone lite cigg och hjälp mot insekterna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.