Tryggheten i Ockelbo 16/11

2011-11-16

Ockelbo, onsdag. Ockelboborna ser ovanligt avslappnade ut den här veckan. Förra veckan såg många av dem lite oroliga och otrygga ut, men nu verkar det ha släppt. Anledningen är att kommunen i helgen meddelade att man nu kommer att satsa pengar på att öka tryggheten i kommunen.
Arbetet kommer att ledas av kommunens folkhälsosamordnare, och det första steget blir att göra en enkät där kommuninvånarna kommer att få svara på frågor om hur trygga de känner sig. Redan nu är det vissa i kommunen som reagerat på att en folkhälsosamordnare ska göra en trygghetsenkät såhär snart efter halloween. Kritikerna menar att risken är överhängande att enkäten kommer att visa att folk vill ha mer fibrer till frukost och färre zombier på gatorna.

Trygghetsiver

Folkhälsosamordnaren intygar dock att målet med enkäten är att man ska komma fram till att det ska finnas fler gatlyktor i den offentliga miljön, och att höga buskar ska klippas ner så att skummisarna syns bättre. Åtminstone långa skummisar som står upp. Hittar kommunen ett problem med tryggheten kommer man att åtgärda det, menar folkhälsosamordnaren.
Men kritikerna hävdar att ockelboborna är godtrogna. De anar inte att det här trygghetsprojektet i sig är en enda stor risk. Om folk överreagerar på den där enkäten och börjar ta det här med trygghet på för stort allvar så vet man inte var det slutar. Livet är ju fullt av faror som kommunen kan skydda sina invånare mot. Halka, biltrafik och hårda föremål till exempel. Rätt som det är kommer kommunens trygghetsgrupp att tvingas sanda trottoarerna, sätta upp staket ut mot bilgatorna och vaddera staketen. Till ingen nytta, eftersom biltrafik vid det laget har börjat betraktas som så farligt att bilar kommer att vara förbjudna.
Tänk om den största otrygghetsfaktorn som folk uppfattar i Ockelbo är risken att TV-pejlingen skulle ringa på när man är hemma eller att få fågelbajs på kläderna när man är ute. Vad ska kommunen göra då? Ska man sätta plasttak över kommunen och betala alla kommuninvånares TV-licenser på ett bräde? Eller bara införa skyddsjakt? Nån kanske är mest orolig för världsläget eller klimatförändringarna och vips måste Ockelbo Kommun börja sitta i förhandlingar mellan Israel och Palestina och skicka isbitar till Antarktis för att kyla ner kontinenten.

Trygghet som fara

Det slutliga steget blir när trygghetsgruppen kommer fram till att själva tryggheten kan vara livsfarlig. En miljö där ingenting farligt kan hända trubbar av människans naturliga skyddsinstinkter. Om Ockelbo blir för tryggt kommer ingen Ockelbobo att klara av det oskyddade livet utanför kommungränsen eftersom ingen vet vad fara är. I moderna städer kommer besökande ockelbobor att gå rakt ut i trafiken och dö. Tusentals ockelbobor kommer att falla offer för trappor, trösklar och svängdörrar om ingenting görs. Kommer de i närheten av eld så kommer de att brinna upp eftersom de inte förstår kroppens smärtsignaler.

Sveriges farligaste kommun

Och lösningen på det problemet är förstås att göra kommunen ordentligt farlig i syfte att göra kommuninvånarna mer alerta på livets faror. Därför kommer man att släcka alla gatlyktor och anlägga tätare buskage. Sen kommer man att införa fri hastighet på gatorna och minera trottoarerna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.