Hudiksvallsagenten 9/11

2011-11-09

Hudiksvall, onsdag. I fredags rapporterade Radio Gävleborg om en tant i Hudiksvall som känner sig oskyldigt utpekad  som hemlig agent för den gamla östtyska spionorganisationen Stasi. Det är en forskare som i en bok  har pekat ut tanten. Forskaren har studerat dokument som är så hemliga att ingen annan får titta på  dem, och i dem har hon märkt två tydliga tecken på att just den här tanten är agent: för det första  påstår tanten att hon är oskyldig till anklagelserna. Det är något som är mycket vanligt hos  anklagade agenter. För det andra hittar man inga spår av hennes agentverksamhet, något som tyder  på att hon är en hemlig agent som är mycket skicklig. Annars hade man ju hittat spår av  verksamheten.

Alla döljer nåt

Jag åkte redan i helgen till Hudiksvall för att se om jag kunde hitta ytterligare spår av agenter i  Hudiksvall. Och det kunde jag. Faktum är att jag blev chockerad över det jag hittade. Alla jag frågat  hittills nekar, vilket är ett fullständigt suspekt beteende. Vissa börjar till och med hota med att ringa  polis och ett par personer blev så arga när jag frågade att jag började misstänka att de i själva verket  var såna där agenter med rätt att döda.
När jag har smyglyssnat på folks samtal så märker jag att de pratar om helt vanliga saker som vädret  och att grannen har blivit tjock. Mig lurar de inte. Naturligtvis är det hela ett kryptiskt kodat samtal  där de egentligen pratar om hemliga robotbaser och lönnmord av statschefer. Jag har bara inte listat  ut hur ännu.
Ingenstans hittar jag några som helst tecken på att det pågår hemlig agentverksamhet i Hudiksvall,  och det gör mig förstås extra misstänksam. Här måste krylla av hemliga agenter, som tydligen haft  gott om tid att öva in sitt dubbelliv, och nu är det helt omöjligt att upptäcka dem. Ingenstans ser man  någon av de tusentals hemliga agenterna  i Hudiksvall röja sin identitet genom att hinka martinis på  nåt casino i vit smoking, eller skjuta folk med ljuddämpare.

Småagenter

Nu är hudiksvallsagenterna förstås inga Stasi-agenter eftersom Stasi försvann när muren föll. Eller  påstås ha försvunnit, beroende på vem man frågar. De hemliga agenter som inte går att upptäcka  idag hör till helt andra organisationer. Man skulle då kunna tro att de kommer från Mossad, CIA,  och MI6. Men som kritisk granskare måste jag förstås fråga mig vad de organisationerna skulle vilja  ha för information från Hudiksvall. Svaret är: ingenting. Alla som nån gång varit här förstår att det  finns ingenting av intresse för de här organisationerna i Hudiksvall. Vissa skulle gå så långt som att  säga att det inte finns nånting av intresse i Hudiksvall för någon. Men det är att gå för långt. Jag har  ju redan sett med egna ögon att den här stan kryllar av hemliga agenter som inte går att upptäcka,  och de ser väldigt intresserade ut. De kommer bara från andra, lite mindre organisationer.
Och de håller på att infiltrera Hudiksvall. Som agenter gör. Hemliga polisen åkte just förbi. De hade  förklätt sig till helt vanliga poliser, så det enda som var hemligt med hemliga polisen var just att de  var hemliga. De har infiltrerat den ordinarie polisorganisationen. Utan att nån märkt det, inte ens de  själva. Men infiltrationen slutar inte där. Tidigare idag såg jag en butik som var till hälften  infiltrerad av hemliga PRO-agenter. De höll på att samla information om olika jämförpriser. Vid  lunchtid såg jag några agenter från LO som infiltrerade en korvkiosk. Ett par av dem hade infiltrerat  den där korvkiosken så många gånger att de börjat se ut som dubbelagenter.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.