Sandviken in da hood 2/11

2011-11-02

Sandviken, onsdag. Sandviken är sig inte riktigt likt längre. I fredags hade man nämligen besök av en världsartist. Den enormt kände amerikanske rapparen 50 cent och hans gäng hade hiphopkonsert i Sandviken. Och till en början trodde ingen att det var sant. När nyheten kom ut tog alla det som ett skämt. När folk förstod att det var allvar att gangstakungen skulle komma till bruket blev de rädda. Det kom nämligen fram att 50 cent hade bett arrangören att fixa fram en skottsäker bil och egen symaskin i logen. Risken var stor att det här besöket skulle bli en svåröverskådlig blandning av skottdrama och lapptäcke, nåt sånt har Sandviken aldrig hanterat förut.
Men det vart inget drama. I Sandviken kommer gangsterfasonerna liksom av sig. Visserligen hade båda lokaltidningarna reportage om att det var skräpigt i Göransson Arena efter fredagens konsert, men inte värre än att det gick att städa upp under lördagen. Det mest spännande hade varit när en av artisterna hojtade till publiken ”gillar ni gräs” och publiken svarade ”javars det är fint, men lite jobbigt när det ska klippas”. Och så tittade publiken åt fel håll. Recensenterna skrev att de flesta som var där mest var där för att titta på de andra som var där. Folk i Sandviken vill ha koll på varandra.

Det här gick ju bra

Överlag gick hela hiphopkonserten väldigt bra. Framförallt för turismen. Sandviken fylldes av utsocknes besökare som gjorde av med sina utsocknespengar på insocknes kebabtallrikar och hotellnätter. Pengar rullade in som de skulle. Så i måndags hade kommunen ett extrainsatt möte där man snabbt bestämde sig för att göra en rejäl satsning på hiphopturism i Sandviken. Med rätt profilering kommer man att kunna locka till sig hiphoppare från hela världen, ta deras utsocknespengar och sedan skicka hem dem igen. Så nu ska Sandviken bli Sveriges Hiphopkommun.

Halvvägs framme

Sandviken har redan kommit en bit på vägen för att bli tilltalande för hiphoppare. Ok, det är ont om driveby-skjutningar, skyskrapor och gängkultur. Men arbetslösheten är hyfsat hög, många här börjar bli rejält tjocka och folk går omkring i fula smycken och gympabrallor dagarna i ända. Visserligen inte de där dyra som hiphopparna har men vilka gympabrallor som helst är ändå ett steg i rätt riktning.

Extra satsningar

Nu har kommunen bestämt sig för att göra några snabba och billiga justeringar av verksamheten för att få rejäl fart på den här hiphop-profilen. Kommunens turistchef Eva Hofstrand kommer att göra en halstatuering och har lovat att gå med keps, sjal och ena byxbenet uppkavlat på kontorstid för att ge intrycket att hon tillhör nåt farligt gäng. I en liten bod vid Krysset i centrum kommer man att sälja hemgjorda blingbling-smycken i Sandvik-stål, samt smörknivar och samlartallrikar med hiphopmotiv. Sommartid kommer man även att kunna hyra sig en liten arg hund över dan.
Kommunens växel har redan lärt sig att svara wazzup eller yo istället för det gamla tråkiga hallå. Och i december kommer personalen på turistbyrån att skickas på kurs. När de kommer tillbaka kommer de att vara helproffsiga hiphop-beeatches med för små shorts och dallrande skinkor.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.