Hofors turistsatsar 28/10

2011-10-28

Hofors, onsdag. När jag kom hit till Hofors trodde jag att det hade hänt en olycka inne på det stora stålverket. Över hela stan låg nämligen ett kompakt gnisslande och gnällande oljud, som om hela Ovakos veckoproduktion höll på att välta. Men det visade sig att det inte var nån fara. Det gnällande ljudet kom från Hoforsborna, som ju är kända för att vara missnöjda av sig. Nu var de extra missnöjda. Det har nämligen visat sig att Hofors håller på att bli känt för att vara sämst. Vid ett flertal tillfällen den senaste tiden har olika kampanjer gjort topplistor över vem som är bäst på att tillgodose kampanjernas särintressen. Hofors har hamnat längst ner på de här listorna flera gånger. Hofors har bland annat sämst företagsklimat, sämst boende, minst hållbar utveckling, använder bilbälte mest sällan och är genomkass på att köpa klimatsmarta personbilar. Åtminstone om man frågar kampanjorganisationerna.
Hoforsborna som redan tyckte att de levde i armod, misär och vantrivsel upp över öronen. Nu ska tydligen den där vanliga genomvissna hoforsvardagen genomlevas i skam och vanära också. Folk kommer knappt att våga visa sig ute. Åker de utanför kommungränsen får de ha papperspåse över huvet, och stannar de hemma får de ha persiennerna nere. I förra veckan stormade hoforsborna sitt kommunkontor och krävde att nån skulle be om ursäkt för den här skämsbomben.

Hofors går före

Men Marie-Louise Dangardt, kommunstyrelsens ordförande, hade direkt svar på tal. Att Hofors verkar sämst beror huvudsakligen på att de här mätningarna mäter fel saker, säger hon. De senaste åren har kommunen exempelvis betalat ut 45 miljoner kronor i utjämningsstöd till andra kommuner. Visserligen av misstag, på grund av att nån hade slarvat med redovisningen, men ändå – det ger ju verkligen skäl till kommunens slogan: Sveriges Vänligaste Kommun. Marie-Louise Dangardt efterlyser en topplista över vänlighet. Där skulle Hofors leda.
I helgen meddelade Arbetarbladet att Hofors år 2012, bitvis på grund av det här 45-miljonersslarvet, kommer att ha Sveriges högsta skatt. Ytterligare en lista där Hofors hamnar i topp. Och det behöver inte vara dåligt att ha hög skatt. Visserligen skrämmer hög skatt bort en massa skattesmitare, men de är ändå inte att lita på. Vad Hofors ska satsa på är att locka till sig skattsökarna, de som brinner för att hitta den där extra lilla skatteklausulen, och som gärna avrundar uppåt i sin deklaration.
Det här är en profilering som ingen kommun hittills vågat prova. Här kan Hofors gå före. Genom att samtidigt kombinera skattehöjningen med ett antal nedskärningar kommer det dessutom att kännas extra exklusivt att betala den där förhöjda skatten. Lite som när man går på superfinkrog i Stockholm och får betala fyrahundra spänn för att få lukta på lite rök i ett provrör. Bland annat kommer kommunen att tömma den kommunala simbassängen på vatten under sommarmånaderna.

Mental träning

Nu är ju skattehöjning och besparingar inte de enda satsningar som Hofors Kommun gör. Man ska dessutom profilera sig som idrottskommun, för att försöka locka till sig idrottsföreningar som vill komma till Hofors och träna upp sig. Många hoforsbor tror att det kommer att bli svårt att kombinera den här idrottssatsningen med alla besparingar, men där hoforsborna ser problem ser kommunledningen möjligheter. Att simma i vatten är ingen sport. Hofors uppmanar idrottsföreningarna att fokusera på mental träning. De får komma hit och låtsas att de simmar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.