Drevjakt i Hudiksvall 19/10

2011-10-19

Hudiksvall, onsdag. I förra veckan var det nära att det berömda mediadrevet lyckades fälla Håkan Juholt. Karln hade slarvat med ersättningsreglerna och dragit in för mycket pengar. Så får det ju inte gå till. Visserligen hade inte de här reglerna publicerats förrän tre dagar efter att drevet börjat gå, men en aspirerande statsminister kan väl förväntas ha lite framförhållning? En rasande journalistkår hittade horder av anonyma källor som samtliga ville slippa stå i media och säga att Juholt borde avgå.

Eldsjäl i projektform

Tack och lov för Håkans skull seglade det upp en ny och mycket viktigare skandal på drevets GPS. Och den seglade upp här i Hudiksvall: TV-programmet Uppdrag Granskning med Janne Josefsson i spetsen gjorde ett kritiskt porträtt av Glada Hudik-teaterns ledare Per Johansson. Han hade också dragit in för mycket pengar, och dessutom genom att göra ett bra jobb. Så får det ju verkligen inte gå till. Jobbar man med utvecklingstörda ska man ha en låg lön, det vet alla. Jobbar man med kultur ska man ha ännu lägre lön, och kombinerar man det hela då ska man mest bara vara ideell, driftig och en riktigt härlig eldsjäl i nån sorts tillfällig projektform.

Felvinklat

De flesta i Hudiksvall insåg direkt att porträttet var felvinklat. Till och med SVT:s VD Eva Hamilton vaknade till och insåg att Uppdrag Granskning ägnade sig åt kritisk journalistik och det var ju en tråkig vinkel. Det kritiska porträttet borde förstås ha fokuserat på allt bra som Per Johansson gjort. Bara det här med att träna och motivera skådespelarna så att de klarar av att genomföra föreställningen, eller träna och motivera kommunledningen så att de klarar av att dunka honom i ryggen samtidigt som de har tunga och läppar en bit längre ner. Han har tydligen motiverat sin närmaste chef så pass väl att hon gärna går till jobbet trots en riktigt irriterande hosta. Uppdrag Granskning ska väl för sjutton klara av att göra ett kritiskt porträtt som på ett kritiskt sätt hyllar en sån fin människa utan att det känns så …kritiskt?

Vem kommer härnäst?

Om man ger sig på nån som är så genomgod som Per Johansson så har man uppenbarligen inga spärrar. Folk här i Hudiksvall frågade sig i förra veckan vem som skulle bli nästa offer för mediadrevets rovgiriga journalistik? Ska Bamse dras i smutsen för att han använder övervåld mot Vargen? Ska Uppdrag Granskning börja kolla var Pippi Långstrump har fått sina stålar från? Tänker Janne Josefsson kanske börja insinuera nåt om självaste Jesus Kristus?

Drevjakt

Nåt sånt har inte skett. Mediadrevet cirkulerar fortfarande runt Hudiksvall. Det har visat sig att reportaget om Per Johansson bara var en uppvärmning inför älgjakten. Uppdrag Gransknings redaktion har förvärvat en jakträtt här i närheten, och nu kommer de att försöka fälla skogens konung genom journalistisk drevjakt. Det kan ta lite tid, men om man letar hittar man alltid nåt som älgen gjort fel. Sen gäller det bara att psyka älgen med närgångna frågor på obekväma tider tills han råkar försäga sig, fylla på med lite antydningar om att opinionen hellre ser honom som älgfärs och rätt som det är tappar älgen allt stöd från allmänheten, inser sitt läge och lägger sig ner och självdör.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.