Knarkholkarna i Gnarp 12/10

2011-10-12

Gnarp, Nordanstigs Kommun, onsdag. I fredags rapporterade Radio Gävleborg och Hudiksvalls Tidning att polisen funnit över ett kilo narkotika gömt i några fågelholkar i Gnarp.
I helgen invaderades därför Gnarp av ornitologer. Gnarpskogarna kryllade av fågelskådare av den gamla stammen – de där som har benfickorna fulla av fågelböcker, krysspennor och rysligt dyra kikare i klasar runt halsen. Men man fick även se en stor mängd moderna ornitologer – såna där kostymklädda glidare med kreditkort, spegel och ett litet rör gjort av en tusenlapp. Båda sorterna var optimistiska så de nästan vibrerade. De moderna ornitologerna hoppades hitta lite kvarglömt knark i nån holk. De blev besvikna. ”Gnarp”, det låter ju till och med som ”knark” – nåt ska man väl kunna hitta? Sa de besvikna ornitologerna när de efter en stunds letande lämnade Gnarp, fortfarande lätt vibrerande.
De mer traditionella fågelskådarna ville se vad knarkaffären hade haft för effekt på det lokala fågellivet. Och de blev minst sagt häpna.

Knarkfåglar

På mycket kort tid har narkotikatrafiken påverkat fågellivet i Gnarpskogarna radikalt. Från att ha bestått av fredliga, homogena flockar av fåglar som på sin höjd knaprade i sig nåt enstaka hampfrö, har fågellivet krackelerat totalt av de nya, tyngre drogerna. Redan på lördag morgon kunde man observera en flock starar som flög omkring ovanligt yrt för att sedan plötsligt stanna upp och röra sig som i ultrarapid.

Mager skata

Bortåt förmiddagen började den stora mängden av festtrötta fåglar ta sig upp ur sängen och började genast att leta febrilt efter godis och pizza. Flera fågelarter har redan bytt sin vanliga fjäderdräkt mot adidasbyxor och en liten skinnjacka med fransar. De flesta fåglar har slutat sjunga och istället börjat rappa. Jag såg nyss en mager skata som kom flygande med en platt-tv på väg mot närmaste hälare efter ett intjack.

Organiserat fågelliv

Inga fåglar har förstås längre några jobb att gå till, däremot har det uppstått en del ljusskygg sidoverksamhet i fågelskogen. Jag såg en duva som höll på med vadslagning och låneverksamhet. Flera av ornitologerna har blivit av med sina kikare, andra har tvingats betala för beskydd. När jag kom in i skogen hade några starar satt upp en obligatorisk garderob där alla förväntades betala 20 kronor kontant utan kvitto, även om man inte hängde in jackan.

Bossfågel

Fram tills i söndags flög det runt en sparv här, med guldkedjor runt halsen och en mobiltelefon som ständigt ringde. Han hade fixat ett eget fågelbad och åt bara vid de finaste fågelborden. Han hade verkligen kommit upp sig, men nu har han flugit vidare. Ryktet säger att han flugit till Bomhus, i Gävle, i hopp om att få ta över den tomma platsen som president i Outlaws.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.