Ljusdals jättetermos 5/10

2011-10-05

Östernäs, Ljusdals kommun, onsdag. Sommaren är definitivt över, och den kalla och mörka hösten är definitivt här. Hösten är en ganska fritidselitistisk årstid som sållar agnarna från vetet. På sommaren kan vem som helst ha en rik fritid. Det är bara att sätta sig på en gräsmatta med en bok så ser man ut som värsta fritidsproffset. Man kan hasa runt i stad och på land lite halvklädd och folk tror att man sightseear eller shoppar. Till och med jobb och vanlig vardag ser lite skönt fritidsavslappnat ut: sitta och pilla på en laptop eller snacka i telefon från en hammock är ju urskönt. Lagar man mat gör man det utomhus, och gör man inte det så äter man den åtminstone utomhus så att folk ska se att här kommer det en som inte har några bekymmer. Gör man samma saker så här års så tror folk att man är uteliggare eller extremsportare. De enda som på allvar försöker klamra sig kvar i utomhuskulturen är uteserveringsrökarna. De försöker se ut som att de njuter under två filtar och tre tusen megawatt infravärme, men det är nåt som säger motsatsen. Kanske de spända axlarna och de blå läpparna.
Ska man ha en rik fritid på hösten finns det bara en grej att göra: gå ut i skogen. Hösten erbjuder allt från svamp- och bärplockning till älgjakt för den som bara vill packa sin utflyktsryggsäck och ge sig ut i naturen.

Förr

Den stora nackdelen med det här utflyktandet var tidigare att även om alla gjorde det samtidigt så hade alla en varsin utflykt. På sin höjd kunde det vara ett par familjer som gjorde gemensam sak och gick på samma stigar och delade matsäck. Visst var det mysigt för var och en, men den där riktiga gemenskapen infann sig aldrig. Man lärde aldrig känna nya människor för de var inte där, och var de där så hälsade man inte mer än lite kort. Och när alla utflyktare kom hem så hade de ingenting att prata med varandra om för alla hade varit på olika ställen.

Nu

Det där vill man råda bot på här i Östernäs. Ljusdals Kommun tog för några år sedan fram ett styrdokument som man kallade för Vision Östernäs. I korthet går dokumentet ut på att folk i Ljusdal ska gå på utflykt tillsammans. Alla. Samtidigt. Till samma ställe. Förutom de uppenbara sociala fördelarna med att man stärker gemenskapen och lär känna nya människor så finns det även logistiska fördelar när det räcker att planera ett utflyktsmål, och materiella fördelar där man kan dela utrustning och matsäck.

Stort

För det här syftet har nu Ljusdals Kommun äntligen tagit det första steget. I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg om att man nu börjat bygga en 46 meter hög termos här på Östernäs. Termosen kommer att rymma 3,5 miljoner liter varm choklad som man kommer att börja brygga redan i nästa vecka. Samtidigt börjar ett lokalt bageri med produktionen av fyra gigantiska limpskivor med en matchvikt på över ett ton styck, inklusive osten som ligger på, och några ännu större grillkorvar som man kommer att kunna svartgrilla så snart man satt eld på skogen vid Kyrksjönäsvägen och hittat en tillräckligt stor pinne att ha som grillspett.

Östernäs, Ljusdals kommun, onsdag

Hösten

Sommaren är definitivt över, och den kalla och mörka hösten är definitivt här. Hösten är en ganska fritidselitistisk årstid som sållar agnarna från vetet. På sommaren kan vem som helst ha en rik fritid. Det är bara att sätta sig på en gräsmatta med en bok så ser man ut som värsta fritidsproffset. Man kan hasa runt i stad och på land lite halvklädd och folk tror att man sightseear eller shoppar. Till och med jobb och vanlig vardag ser lite skönt fritidsavslappnat ut: sitta och pilla på en laptop eller snacka i telefon från en hammock är ju urskönt. Lagar man mat gör man det utomhus, och gör man inte det så äter man den åtminstone utomhus så att folk ska se att här kommer det en som inte har några bekymmer. Gör man samma saker så här års så tror folk att man är uteliggare eller extremsportare. De enda som på allvar försöker klamra sig kvar i utomhuskulturen är uteserveringsrökarna. De försöker se ut som att de njuter under två filtar och tre tusen megawatt infravärme, men det är nåt som säger motsatsen. Kanske de spända axlarna och de blå läpparna.

Ska man ha en rik fritid på hösten finns det bara en grej att göra: gå ut i skogen. Hösten erbjuder allt från svamp- och bärplockning till älgjakt för den som bara vill packa sin utflyktsryggsäck och ge sig ut i naturen.

Förr

Den stora nackdelen med det här utflyktandet var tidigare att även om alla gjorde det samtidigt så hade alla en varsin utflykt. På sin höjd kunde det vara ett par familjer som gjorde gemensam sak och gick på samma stigar och delade matsäck. Visst var det mysigt för var och en, men den där riktiga gemenskapen infann sig aldrig. Man lärde aldrig känna nya människor för de var inte där, och var de där så hälsade man inte mer än lite kort. Och när alla utflyktare kom hem så hade de ingenting att prata med varandra om för alla hade varit på olika ställen.

Nu

Det där vill man råda bot på här i Östernäs. Ljusdals Kommun tog för några år sedan fram ett styrdokument som man kallade för Vision Östernäs. I korthet går dokumentet ut på att folk i Ljusdal ska gå på utflykt tillsammans. Alla. Samtidigt. Till samma ställe. Förutom de uppenbara sociala fördelarna med att man stärker gemenskapen och lär känna nya människor så finns det även logistiska fördelar när det räcker att planera ett utflyktsmål, och materiella fördelar där man kan dela utrustning och matsäck.

Stort

För det här syftet har nu Ljusdals Kommun äntligen tagit det första steget. I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg om att man nu börjat bygga en 46 meter hög termos här på Östernäs. Termosen kommer att rymma 3,5 miljoner liter varm choklad som man kommer att börja brygga redan i nästa vecka. Samtidigt börjar ett lokalt bageri med produktionen av fyra gigantiska limpskivor med en matchvikt på över ett ton styck, inklusive osten som ligger på, och några ännu större grillkorvar som man kommer att kunna svartgrilla så snart man satt eld på skogen vid Kyrksjönäsvägen och hittat en tillräckligt stor pinne att ha som grillspett.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.