Fallskärmar i Mohed 28/9

2011-09-28

Mohed, Söderhamns Kommun, onsdag. I förra veckan rapporterade Sveriges Radio om kommun- och landstingspolitikernas fallskärmsliknande avtal för visstidspensioner. Avtalet går i princip ut på att man får ganska mycket pengar om man har jobbat som kommun- eller landstingspolitiker. Framförallt om man är arbetslös. Man hade ju trott att det här skulle leda till en rafflande skandalkänsla i hela länet. Kanske att nån arg typ skulle protestera genom att kasta sopor utanför landstingshuset, eller att det regionala etablissemanget skulle känna sig obekvämt av allt snack och sluta bjuda hem sina visstidspensionerade landstingspolitiker på snyggmiddag med sällskapsspel. Men för att den där riktiga skandalkänslan ska infinna sig krävs först att nån känner sig förvånad. Och det har inte hänt.

Unna sig

Några till och med unnar de arbetslösa politikerna deras fallskärmspensioner. Har man ägnat sina bästa år åt att förnedra sig på obesökta torgmöten eller hålla sig vaken på jättelånga medlemsmöten med ofantliga mängder torr tigerkaka och dåligt kaffe så ska man ha en rejäl ersättning, resonerar de. Dessutom måste de här pensionärerna hugga sig genom flera meter tjock byråkrati. Vill man ha ut sin fallskärm ska man först skicka in sina inkomstuppgifter som sedan ska samordnas med tidigare arbetstid för att avgöra fallskärmens storlek. Och eftersom pengarna placeras i fonder som alla andra pensionspengar så förstår man ju att det snart kommer att vara slut på alltihopa ändå.

Missnöje

De som är missnöjda vet inte riktigt hur de ska göra för att visa sitt missnöje. Om de demonstrerar utanför sitt kommunhus så kommer det bara att drabba fel målgrupp, alltså de politiker som jobbar. Och börjar man springa fram och skälla på folk som sitter på parkbänkar och matar fåglar så är risken stor att man angriper en riktig pensionär. Möjligen skulle man kunna hålla utkik efter dem som matar fåglar med lyxigt dagsfärskt bageribröd, eller bänkalkisar som spiller ner sig med årgångsvin, men det kan ju lika gärna vara en vanlig frimurare.
Vissa har övervägt att låna missnöjestaktik från något av de mer etablerade missnöjespartierna, men det verkar så omständigt att skylla på etablissemanget och hitta på konspirationsteorier dagarna i ända. Hade det funnits ett effektivt sätt att visa sitt missnöje med pensionsavtalen så hade kanske fler gjort det. Nu väntar allmänheten på en protestmetod som verkligen funkar. Alltså en grupp på Facebook.

Mohed

Här i Mohed är folk inte mer missnöjda än i resten av länet. Däremot är de fruktansvärt mycket mer oroliga än resten av länet. Mohed har haft en fallskärmsklubb i över fyrtio år. Luften har varit full av folk med fallskärm som har kommit ner i god ordning, men nu gäller nya regler. Vill man ha ut sin fallskärm måste man tydligen skicka in sina inkomstuppgifter, som sedan ska samordnas med tidigare arbetstid för att avgöra fallskärmens storlek. De flesta här tvivlar på att byråkratins kvarnar är tillräckligt snabba. Med de nya fallskärmsreglerna kommer det att bli livsfarligt att bo i Mohed.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.