Fejkhambo i Segersta 21/9

2011-09-21

Segersta, Bollnäs Kommun, onsdag. Jag trodde jag skulle få se folk i Segersta sitta och storgråta med huvet mellan knäna, eller skaka på huvet och överväga en framtid som hemmasittande depp-alkis. Allt på grund av Hälsingehambon. Den där världsberömda folkdanstävlingen där människor i folkdräkt dansar hambo på olika ställen runt om i Bollnäs kommun, bland annat genom Segersta. Den har hållit på i 46 år men nu kommer den att ställas in.
Arrangörerna hade sökt stöd för arrangemanget från Länsstyrelsen, som på ett sammanträde beslutade att det blir inga pengar, eftersom hambo är töntigt. På 80-talet hade Hälsingehambon 1500 deltagare. Då var hambo häftigt. I år var det femtio, vilket tyder på att det blivit töntigt. Och de flesta av paren såg dessutom tråkiga ut och luktade vadmal. De var som lajvare fast utan fantasi, och sånt ska inte ha nåt stöd, resonerade länsstyrelsen.
Men istället för att deppa ihop verkar Segerstaborna mest vara lättade. Nästan alla i Segersta var faktiskt trötta på det fiolgnissel, det eviga snurrande och de nertrampade ostkakor som Hälsingehambon förknippas med.

Nostalgikerna

Men inte alla. I en gammal hälsingegård från jura-perioden sitter en liten grupp skäggiga gubbar och gummor och vrider sig ilsket åt beslutet. De har alltid suttit där, och de är Segerstas traditionalister. Såna som inte vill göra nånting som inte är gjort förut, och som inte kan låta bli att fortsätta göra sånt som gjorts ett par gånger, för då är det en tradition och traditioner måste bevaras. På väggen sitter en broderad bonad som alltid suttit där. På den står det: Imorgon är en ny dag. Fy sjutton.
Nu är det förstås skandal att Hälsingehambon ska gå i graven. Traditionalisterna vill helst att Hälsingehambon ska blomstra som på åttiotalet, och om den läggs ner tänker de straffa Segersta genom att vara riktigt vresiga de närmaste fem åren. Så vresiga att själva vresigheten blir tradition. Frågan är hur Segersta ska lösa denna möjliga konflikt?

Söderhamn

Svaret finns i Söderhamn. Eller fanns. För där bodde tidigare den naturfotograf som fick både diplom, pokal och prispengar för sina enastående naturfotografier. Fotografier som sedan visade sig vara manipulerade. På vissa foton har fotografen fått gamla lodjur att se fräschare ut, han har tuschat bort årsringar från stubbar och förstorat läpparna på en älg. Nu har det visserligen visat sig att det där diplomet var kört i en kopiator, pokalen som såg ut som guld var i själva verket av mässing och prispengarna delades ut i grekisk valuta. Så man kanske kunde låta udda vara jämnt.
Här i Segersta ser man den manipulerande fotografen som lösningen på hela problemet. Fotografen får i uppdrag att ta gamla bilder från Hälsingehambon och fixa till dem så att de ser ut att vara helt nya. Dessutom får han klippa in ytterligare fjortonhundra dansare och några tusen i publiken så att hela jippot verkar större än det är. När traditionalisterna får se bilderna kommer de att tro att tävlingen fortfarande finns, så då håller de sig lugna. Har man tur läcker bilderna även ut till Länsstyrelsen som får för sig att hambo har blivit häftigt igen, och då blir det pengar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.