Svampplockarpalett i Hybo 14/9

2011-09-14

Hybo, Ljusdals Kommun, onsdag. Det är ingen här. Åtminstone ingen som syns. Det är svårt att veta den här tiden på året, om folk är borta eller bara har kamouflerat sig. För det är svampplockartider, och då försöker en del göra så lite väsen av sig som möjligt. Annars finns risk att man råkar avslöja sitt hemliga svampställe.
Det är inte så att folk spionerar på varandra, mer än att de sitter hela dagar och sneglar bakom gardinerna för att se om nån viker av in i skogen mot ett tänkt kantarellfält. Själv har jag smugit runt i skogarna och förfasats över hur folk beter sig när de plockar svamp. Åtminstone här i Hybo.

Folk med hund som maskering

Vissa försöker låtsas att de gör annat än att leta svamp. Så de tar med sig hunden på ”promenad”. Men de blir alltid avslöjade, eftersom de tar med sig hundpåsar ut i skogen. Det gör de aldrig annars. Tyvärr får de flesta svampplockande hundägare ångra sig när jycken börjar glufsa i sig av svampen direkt från marken. De flesta som använder den här metoden kommer bara hem med rivsår och en rejäl pinne till hunden.

Rovsvampplockare

Andra kör den brända jordens taktik. De åker ut i skogen med stadsjeep, lövblås och machete och försöker kalhugga sig fram till kantarellstuvningen för de har så ont om tid. Det går sällan så bra. Men man ser optimismen lång väg. De har tömt hela bagageutrymmet på sin gigantiska bil för här ska det lastas svamp. Sen hinner de inte plocka nån svamp eftersom de har fullt upp med att programmera GPS:en, peka på den speciella svamp-appen på mobilen eller försöka lista ut hur de olika delarna på det danskdesignade svampplockarverktyget fungerar medan de  twittrar om turen så att de äntligen kan stryka svampskogen från upplevelselistan. Eller så tar de med sig barnen och tvingar dem att leta svamp medan de själva sitter och fikar i bilen.

Mindfulness

Det är raka motsatsen till de där mindfulness-människorna, som smyger ut i skogen i ultrarapid, helst nån gång i gryningen. De som stannar och tar djupa och innerliga andetag var tredje minut medan de ler krampaktigt och säger att livet är så harmoniskt (i hopp om att det ska bli det nån gång). Såna människor tror ofta att de kan lukta sig fram till svampen, eller kanske vifta sig dit med slagruta eller nån gammal kristall. Eller så är de såna naturfrossare som går till rejäl överdrift och sover i vindskydd nära svampen, äter rötter, lär sig namn och läte på alla skogsfåglar och känner på djurbajs. Det är sällan nån av de här typerna får nån svamp alls.

De som får svamp

De enda som får ihop riktiga mängder svamp är de som verkligen förstått hur naturen fungerar. Det är folk som bott nära skogen i generationer, som ser hur den skiftar med årstiderna och åren. De kan varenda myrstig i skogen och har full koll på var man kan få tag på riktigt mycket kantareller. På affärn i Ljusdal.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.