Banankartongskris i Sandviken 7/9

2011-09-07

Sandviken, onsdag. Det är helt slut på banankartonger i hela södra Norrland. Det är här de finns. Alla som bor i Sandviken har samlat på sig kartonger sen i fredags när Sandviks ledning meddelade att man kommer att flytta huvudkontoret till Stockholm.

Spekulationer

Spekulationerna kom förstås genast igång. Kommer alla att få sparken nu? Nej säger ledningen. Det är förstås inte så att en massa arbetare kommer att sägas upp, men om massor av arbetare kommer att sägas upp så kan det vara skönt om man som uppsägare inte bor granne med dem när det händer. Om det händer. Men det kommer inte att hända.
Det handlar snarare om att Sandviks ledning insett att en industriarbetare inte kan försörja hur många mellanchefer som helst, och att man nu vill samla företagets kärnverksamhet – projektmöten och representationsmiddagar – på ett lite flashigare ställe. Sandvik söker dessutom nytt fräscht folk i koncernledningen, och det vet ju alla att det är lättare att få talanger att flytta till Stockholm. Bor man där kan man sköta ledningsarbetet parallellt med att man försöker slå igenom som schlagerartist på Wallmans och bloggar om kändisar.

Ett mindre huvudkontor

Sagt och gjort – Sandvik-koncernen har gjort stora avsättningar för att få tag på ett bra huvudkontor i Stockholm. Med en total budget på 316 miljoner kronor lyckades företaget vinna budgivningen på en sliten tvåa på 63 kvadratmeter på Södermalm. Det är hur trångt som helst men nära till tunnelbanan och ett jättefräscht fik. Eller surdegsbageri snedstreck barista snedstreck second hand som de själva kallar det. Allt känns jättebra och det blir till att göra som alla gör i Stockholm: tränga ihop sig.
Det mesta kontorsarbetet kommer att göras på smarta telefoner och läsplattor nere på det jättefräscha fiket, medan möten kommer att hållas vid kontorets loftkonferensbord, praktiskt upphissat över kopiatorn snedstreck faxen snedstreck skrivarn.

Flyttar efter

Sandvikenborna tänker inte vara sämre. De sviker inte sin kära koncernledning. Hela Sandviks personalstyrka kommer att flytta med till huvudstaden. Det är därför det är så ont om banankartonger. Folk packar kartongerna fulla av stål i olika former, och den som är dum nog att ställa upp och hjälpa till med flytten kommer att få en hel del att svära över. Hela bruket packas nu ner och ska få plats i en källarlokal några kvarter från huvudkontoret som man fått hyra svart i sjunde hand.
Det är trångt om saligheten, men om man lägger om produktionen till en mer urban stil så kommer det säkert att gå.  Därför satsar man på närproducerat, handgjort stål och alla industriarbetare kommer att lägga sig an med såna stora glasögon och proggskägg som man ska ha i Stockholm. Alla får inte plats samtidigt men inför man sjuttonskift så kommer alla att kunna vara med i produktionen en kort stund varje dag. Fördelen med det är att det blir mer tid över åt alla att försöka slå igenom som schlagerartist på Wallmans och blogga om kändisar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.