Vägval i Enånger 31/8

2011-08-31

Nya E4:an utanför Enånger, Hudiksvalls Kommun, onsdag. Det är lite svårt att andas här ute vid den nybyggda men oinvigda E4:a-sträckan utanför Enånger.  Inte på grund av den vanliga lukten vid motorvägar – avgaser och överkörda smådjur – utan på  grund av den täta dimma av rutten fisk som ligger kvar här sen i fredags. Då hade nämligen  Trafikverket upplåtit sträckan till en grupp surströmmingsfanatiker som arrangerade en  surströmmingsskiva under en av vägsträckans broar.

Mera lukt

På lördagen var det sedan dags för ytterligare ett arrangemang på den okörda bilsträckan. E4-loppet  med löpning, inlines, rullstol, rullskidor och cykel mellan Enånger och Hudiksvall gick av stapeln.  Det var som ett långsamt och tystlåtet hån mot en vägbana som byggts för snabb och bullrig trafik  med massor av hästkrafter. Jag hade velat säga att loppet var utsläppsfritt, men alla som varit nära  ett motionsspår vet att joggare luktar illa och att joggare i grupp luktar mycket illa. Vissa deltog  aktivt både på fredagen och lördagen. De luktade värst, men kunde samtidigt dra slutsatsen att en  surströmmingsskiva och ett motionslopp är väldigt lika. Det luktar illa och det är skönt när det är  över.

Alternativ användning

Det var kanske inte så smart av Trafikverket att släppa fram allmänheten till motorvägen i icke  bilburen form. Plötsligt började folk här få upp ögonen för alla alternativa användningsområden den  här vägsnutten skulle kunna ha. Det fungerade ju alldeles utmärkt både som uteservering och  idrottsarena reflekterades det. Här skulle man kunna servera världens längsta ostkaka och dansa  världens längsta hambo om det inte vore för alla bilar. Om man höjer vägbanan lite i vardera änden  kan man få världens längsta skateboardramp, eller så täcker man in hela vägen i ett jättelångt  partytält och har världens längsta oktoberfest året runt.

Allt blir världens längsta

Det började jäsa bland folket när de insåg att den här vägbanan är en guldgruva för den lokala  turistnäringen. Vad man än gör på vägsnutten så blir det en världslång version. Nåt som platsar i  rekordböcker och knasbollsreportage över hela världen. Enånger skulle kunna bli känt för det här.  Enånger skulle kunna invaderas av rika tyskar och japaner som vill skratta åt knäppa hälsingar och  köpa kokosbollar, älgbajs och smörknivar för alla sina pengar. Men istället vill Trafikverket att  Enånger ska fyllas av sura, bilburna trebarnsfamiljer som bara vill åka förbi Enånger så fort som  möjligt. Det är inte rättvist.

Motståndsrörelsen

Inspirerade av revolterna i bland annat Egypten och Libyen har det nu bildats en motståndsrörelse,  vars mål är att demonstrera mot trafiken på nya E4:an så mycket att Trafikverket lämnar över den  nya motorvägen till Enångers turistnäring. Inga överdrivna demonstrationer, mest en arg dekal i  bakrutan på bilen, där det står: här borde jag inte köra. Demonstrerar man tillräckligt länge kanske  man till och med kan få EU-bidrag.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.