Kesokrisen i Gävle 24/8

2011-08-24

Alderholmen, Gävle Kommun, onsdag. För bara nån vecka sedan var folk här djupt engagerade i krisen på Afrikas Horn. Folk gick med bössor och tävlade i vem som hade flest fadderbarn. Men allt det där tappade i betydelse när den globala krisen kröp närmare. Plötsligt började börsen att rasa. Nyheterna var fulla av neråtpekande pilar, flyende fondsparare och experter som försökte lugna massorna. Ingen visste riktigt hur dålig ekonomi det skulle bli. Skulle hela Europa bli som Grekland, eller skulle det räcka med att vänta tre månader extra innan man köpte sin femte platt-tv? Alla i hela EU var lite smånervösa i förra veckan. Här på Alderholmen började folk att gå snabbkurser i att putsa skor och plocka bär för det är sånt som fattiga gör.
Men alla de där förberedelserna tappade i betydelse i söndags, när den verkliga krisbomben briserade över Gävle. Mejerinäringen gick ut med en larmrapport: Gävleborgs Län kommer att få brist på smör och keso.

Gävlementaliteten

I länets övriga städer brydde sig folk inte ens om att lyfta på ögonbrynen åt den här nyheten. De köper nåt annat pålägg och går vidare med sina liv. Men inte i Gävle. Här togs bristnyheten emot med öppna armar. Det var som att folk hade gått och väntat på ett riktigt problem. De satte sig ner med ett ansiktsuttryck mitt emellan lidande och tacksamhet och sa att det här var väl typiskt.
Det sägs att folk här gillar när det går dåligt. För enligt en debatt i lokalpressen finns det en speciell mentalitet i Gävle där man fokuserar på det negativa istället för att glädjas åt andras framgångar. Starkast är den där negativa mentaliteten här ute på Alderholmen, antagligen på grund av nåt surt gift som ligger kvar i marken och påverkar folk som kommer hit. Här kan en ny krögare inte ens servera kalla pommes frites utan att få en missunnsam utskällning av nåt otacksamt mähä. Så sura är de här, även idag. Istället för att samlas utanför det lokala mejeriet och sjunga lovsånger till den som gjort så gott smör och så fin keso att den tagit slut, så började gävleborna att oja sig nåt alldeles enormt.

Kesokatastrof

Helt plötsligt hade alla gävlebor planerat att göra smörslungad keso till middag och nu var det väl bara att svälta då. Det var förstås bara en fråga om tid innan den globala krisen skulle drabba även Gävle, resonerar de som bor här, men att krisen skulle slå till så stenhårt just här var då en typisk Gävle-otur. Och tänk att eländet skulle ta en så diabolisk form som brist på smör och keso. Det är som att det finns en högre makt som sett ut Gävle till hela jordens hackkyckling. Smör och keso är ju en del av folksjälen här i Gävle. Svarta börs-priserna på smör och keso rasar i höjden, man får betala uppåt hundra kronor per klick. Nu på morgonen har jag sett barn sitta ute på gatorna och tigga smör och keso. Och de börjar se lite hålögda ut. Snart fattas bara flugor i ansiktet.
Men det är i stunder som dessa som Gävlebornas mentalitetsmedalj visar sig från sin andra sida. Visst ska det gå dåligt men inte hela tiden. När det går som sämst så hjälps man åt att lösa problemen. Folk går man ur huse, för är det nåt Gävle kan så är det krishantering. Lokala musiker ska anordna en stödgala med smörsång. Den lokala filadelfiakyrkan delar ut filadelfiaost och frimurarna har öppnat sina hemliga kryptor och delar med sig av sina enorma reserver av margarin.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.