Offerberg bygger ut 22/6

2011-06-22

Offerberg, Bollnäs Kommun, onsdag. För längesen, när Offerberg bara var ett jordbrukssamhälle, kände man igen sig på att alla här var skitiga, svettiga och lite arga. För tjugo år sedan hade Offerberg kunnat ha som slogan: Har du ingen traktor har du inget här att göra. Men allt det har ändrats. Offerberg är numer en idyll som drar till sig fritidshusköpare som sangria drar till sig getingar.
För tio år sedan hade Offerberg, med alla sina fritidshus, kunnat ha som slogan: Nä, nu tar vi det lugnt va? Men allt det har ändrats. Borta är den tid då ett fritidshus var ett sorts skal som skulle skydda mot oväder medan man fyllde sin fritid med så lite nytta som möjligt. Efter en massmedial hjärntvättningskampanj från Martin Timell, Ernst Kirschsteiger och apokalypsens ryttare har folk fått för sig att ett fritidshus är ett ställe dit man åker på sin fritid för att ha nåt att jobba med när arbetstidslagarna sätter stopp för det vanliga jobbet.

Vad bygger man

Och här som på så många andra ställen började det med att nån byggde en altan. Och grannar som följde efter och också byggde en altan.  Den ursprungliga altanen fick ett litet tak, följt av skjutbara glasväggar och nu är det dags för ytterligare en altan utanför den gamla altanen för den första altanen har blivit lusthus. Och grannarna följer efter. Offerbergs fritidshusägare täcker sakta men säkert över sina gräsmattor med tryckimpregnerade brädor. Och nu har det blivit som en tävling – vem kan bygga ut mest utan att myndigheterna kommer och kräver bygglov?
Jag har sett så många konstiga hembyggen att jag börjat tvivla på fysikens lagar. Jag har fullt av överdekorerade punschverandor och vidsträckta utomhusbadkar, svajiga takterasser med torn, fasadbelysta vinkällare, klotrunda gästhus och små engelska parker på näthinnan. Det börjar bli trångt.

Olika mål

Finns det ett mål med allt det här byggandet? Nja. Man kan tro att folk vill ha flera platser att sitta på och ta det lugnt, men tittar man närmare så är nästan varenda punschveranda, pergola och vinkällare fylld av gammalt bråte som ingen orkar slänga. Målet med byggandet är att visa grannarna att man vet hur man bygger saker. Och där finns det förstås olika skolor.

Skolorna

Det är de bakåtsträvande  utbyggarna som använder verktyg från nån gammal lada, som tjärar sina soldäck med trätjära från egen tillverkning. De går med grässtrån i munnen och emil-mössa på huvet och drömmer sig tillbaka till nån gång för längesen medan de googlar fram urgamla hantverkstekniker på sin smarta telefon.
Sen finns det verktygsfetischisterna, som har en uppsjö av svindyra specialverktyg som gör arbetet enklare, men som samtidigt gör så att ombygget kostar som en fullstor nobelfest. Och givetvis en hel uppsjö av olika mer eller mindre spontana byggar-dandys, som inte planerar så mycket utan mest drar upp lite bräder här och där och justerar i efterhand.
En sak har alla de här ombyggarna gemensamt: de är skitiga, svettiga och lite arga

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.