Grillning i Bastfallet 15/6

2011-06-15

Bastfallet, Gävle Kommun, onsdag. I fredags slutade både växthuseffekter och kranskärlsproblem att finnas här i Bastfallet. För nu var det grilldags istället. Borta var det där ängsliga miljötänket och det domedagsnervösa lågkalorifjamset. Som på en given signal täckte samtliga villaägare av sina grillar och slängde på nån svårdefinierad djurbit. Upp steg svarta rökpelare med en distinkt doft av svål. Det såg ut som en scen ur Sagan om Ringen, nånstans i mitten när det håller på att gå riktigt illa. Resten av året ska man hålla igen med både avgaserna och de aromatiska kolvätena. Men såhär i början av sommaren är det oviktigt. Nu gäller nya normer. Maten ska ryka. Som ett brinnande däck, så att ett helt kvarter blir tårögt. Och den ska vara svart på ytan och söndermarinerad inuti. Mest som ett knaprigt inslag mitt i en pöl av pulverbearnaise.

Två män

För att uppnå det här målet finns olika metoder, fick jag erfara. Jag råkade hamna mellan två grillmästare som var förskräckligt stolta över just sina grillknep, och de ville absolut att jag skulle provsmaka deras kulinariska kreationer. Det enda de hade gemensamt var den där grillstoltheten. Annars var de varandras motsatser. Den ena var en översolad farbror i brun läderhud, matchande keps i liknande material och guldfärgade glasögonbågar. Han hade ett hakparti långt utanför EU-normen (brett som en minre altan), ett bländande leende och nytrimmade öron. Den andra var en lite mer dallrig gubbe som gick i rött med bruna fläckar och fjunhår. Han hade jeans och träskor, och hans enda accessoar var den spända snusläppen. Även deras grillmetoder var olika.

Hakmannen

Gubbe ett och hans breda haka skred ut på sitt väloljade soldäck iförd ett grillförkläde av kevlar. Han förklarade stolt men gapigt att det var haute couture och senaste teknologin. I ett axelhölster satt vapnen: arton specialslipade grilltänger och matchande köttgafflar och benknivar. Dessutom en digital termometer, några mårdhårspenslar och ett litet rack med sprayflaskor innehållande olika grilloljor. Med ett diskret tryck på en fjärrkontroll aktiverade han rymdfärjan, förlåt, grillen – den gled sakta upp ur marken och fällde ut ett gigantiskt batteri av stekbänkar, grillgaller, rökkåpor och gasoltuber. När han hade kalibrerat instrumenten utifrån köttbitarnas vikt och temperatur och sett ut exakt rätt plats på det kvadratmeterstora grillgallret pudrade han grillstenarna med en väl avvägd blandning av hickory- och ekspån, för att sedan låta lågorna starta med ett kraftfullt knyck. Sen for han runt det där köttet som en överfokuserad köttmichelangelo. Han penslade på honung- och limeolja, han petade små hål i köttet, han vände, vred och nypte i köttet medan han gapade på i evigheter om hur exklusivt och dyrt allting var.

Magmannen

Gubbe två lufsade ut på garageuppfarten med några brädor i ena armen och en mugg bensin i den andra. Sen satte han eld på brädorna, lade dit ett gammalt ugnsgaller och fiskade upp sina köttbitar ur bakfickan. Sen lät han köttet ligga och brinna medan han skröt om hur länge han kunde gå utan att byta snus.
När jag fick smaka på herrarnas köttbitar var jag alldeles fascinerad av hantverksskickligheten hos de här kockarna. Två så olika metoder, och ändå lyckas de få fram exakt samma resultat. Nåt svart och knaprigt i en pöl av pulverbearnaise.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.