Malnbaden firar pingst 8/6

2011-06-08

Malnbaden, Hudiksvalls Kommun, onsdag. Vanligtvis är det väldigt fint här i Malnbaden. En lång och fin badstrand sträcker sig framför den bedårande utsikten, och längs med stranden går en väg. Stadsbyggnadskontoret har valt att kalla den där vägen för Badvägen, så att ingen ska missförstå syftet med att åka på den. Folk som bor här ute behöver den sortens tydlighet. Här och där ligger det snygga hus med snygga bilar parkerade utanför. Alla som bor här ser ut som Ernst Kirschtsteiger och det råder normalt ett fantastiskt harmoniskt lugn. Men inte idag. Nu ser hela Malnbaden ut som en enda stor hoppborg. Över Badvägen hänger en banderoll där det står ”Välkomna” och ”Harramababba”, och mitt i alltihopa står en vadderad glasskiosk.

Komparera adjektiv

Jag började förstås undra vad allt ståhej handlade om. Den närmaste helgdagen är ju pingst, och eftersom pingst alltid ligger på en lördag-söndag är det ju knappt så att nån märker pingsten. Åtminstone inte sedan de tog bort den där lediga annandagen som inföll på måndagar. Jag minns hur det var i skolan när man komparerade adjektiv: bra, bättre, bäst. God, godare, godast och så vidare. Det fanns adjektiv som inte kunde kompareras. Perfekt till exempel. Perfekt är redan så bra det kan bli, det kan inte bli mer perfekt. Perfekt kan inte kompareras. Samma sak var det med ointresserad. Man kan bli mindre och mindre intresserad, men när man är ointresserad så är intresset redan borta. Det kan inte försvinna mer. Ointresserad kan inte kompareras.

Pingsten

Det problemet har jag med pingsten. För jag var ointresserad av pingsten redan på den tiden då vi var lediga på annandagen. Sen tog de bort den där lediga dagen – vad ska jag göra då? Jag kan inte bli mer ointresserad, det finns ju inte. Jag skulle kunna säga att förut så sket jag i pingsten – skita är ju ett verb och har inte alls samma begränsningar, men då skulle det innebära att jag nu skiter ännu mer i pingsten och det kräver ändå en viss ansträngning. Folk säger att pingsten är viktig för att det är hänryckningens högtid. För mig har pingsten alltid varit det monumentala ointressets högtid, och det har vi ju på senare år flyttat till nationaldagen.

Malnbaden rustar för hänryckning

Men här i Malnbaden har de rustat för en fantastisk pingst. Folk måste snart ha tröttnat på alla nya högtider som halloween och kanelbullens dag, har de tänkt i Malnbaden. Det måste gå att tjäna pengar på de gamla klassiska högtiderna, och så har de skridit till verket och skapat en pingstfestival – en fest för de som vill bli hänryckta. De har vadderat vartenda träd och varenda husknut så att man ska kunna bli hänryckt utan att göra illa sig. Blir man för hänryckt kan man hoppa i och svalka sig i havet. De kostar tjugo kronor att komma in, men de räknar med att besökarna kommer att betala mer om de blir tillräckligt hänryckta. För att garantera sin kassasuccé har de bjudit in varenda pingstvän i hela Sverige att komma förbi och fira. De har till och med översatt glasskioskens meny till tungomål.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.