Jättelånghelg i Västra Föne 1/6

2011-06-01

Västra Föne, Ljusdals Kommun, onsdag. Västra Föne sjuder av spänd förväntan. Folk går och vankar fram och tillbaka och småhoppar medan de tittar på klockan och önskar att tiden kunde gå lite fortare. Ända sedan 2005 har Västra Föne varit inställt på den kommande helgen. Det var nämligen det året som vi fick en röd dag på nationaldagen den 6:e juni, och i samma ögonblick skådade några kloka gummor i Västra Föne i stjärnorna (eller i sina kalendrar) att just den kommande helgen skulle nationaldagen placera sig alldeles efter helgen som följer på kristi himmelsfärdsdagen. Och tillsammans med himmelsfärdsdagen och dess klämdag skulle de förvandla en vanlig långhelg till en jättelånghelg.

Större än en kontinent

Det här är förstås ett fenomen av yttersta vikt. En jättelånghelg är en händelse av samma dignitet som om vi skulle upptäcka en ny kontinent eller få besök från yttre rymden. Åtminstone för folk i Västra Föne. Här har de tänt ljus i fönstren varje korthelg för att påminna sig om den stora händelsen. Folk har komponerat särskilda sånger om att snart är den jättelånga helgen här och de har köpt kläder som de ska ha på sig när den jättelånga helgen äntligen kommer.

Fixa ledigt på klämdagen

Allt i Västra Föne har kretsat kring att den här helgen ska komma. De som har jobb har gjort sitt yttersta för att försäkra sig om att de får vara lediga på klämdagen nu på fredag. Vissa har jobbat övertid och samlat komptid, andra har ställt upp onormalt mycket på sina kollegor i syfte att bygga upp deras tacksamhetsskuld så att kollegorna ska känna sig tvungna att täcka upp för dem. Några har gjort sig impopulära på arbetsplatsen så att ingen ska sakna dem om de inte dyker upp på jobbet den här fredagen, och vissa har förberett sig minutiöst för att kunna göra en falsk sjukanmälan direkt på fredag morgon.

En helg till världslitteraturen

Inget får förstöra den här jättelånghelgen. Det här ska bli den bästa helgen på den här sidan om Jesu födelse. En helg som man berättar om för sina barnbarn, som man läser om i världslitteraturen och hittar avbildad på gamla oljemålningar i hundratals år efteråt.
Till en början mådde alla i Västra Föne lite dåligt av att tänka på den här helgen. Många var rädda att det skulle bli som en vanlig långhelg, fast mycket värre. Man skulle vara tvungen att träffa släkt och vänner i hundratal, gå på jättelånga promenader och ta ett helt vansinnigt kaloririkt och extra långt fredagsmys två dagar i rad framför ett alldeles för långt och slentriantramsigt nöjesprogram på TV:n.

Uppskjutet

Men bortåt senhösten 2005 var det nån som kom på den förlösande idén. Det som har gjort att hela Västra Föne sett fram emot den här jättelånghelgen nåt alldeles oerhört. Man ska bara göra sånt som man har skjutit upp för att man inte hann göra det under alla normallånga långhelger. Läsa ut den där påbörjade julklappsboken från 2008, frosta av frysboxen och slänga lådan med trasiga leksaker som står i garaget. Och kanske lära sig spela munspel.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.