Ockelbo cashar in 25/5

2011-05-25

Ockelbo, onsdag. Ja, jag är fortfarande kvar i Ockelbo. Allt ståhej och allmänintresse kring kronprinsessparets tredagarsbesök förra helgen gjorde det omöjligt för mig att lämna kommunen. Först var det vägspärrar överallt, sen var det fullt av folk. Mitt i alltihopa blev det översvämning. Föräldrarna Westlings granne fick nämligen för sig att alla människor med kameror var paparazzifotografer och för att skrämma bort dem, gick han loss med vattenspridaren igen.

Tårta

När Victoria och Daniel lämnat Ockelbo gick det ändå inte att ta sig härifrån. Gatorna var fulla av firandets rester: glitter och vimplar och människor som på ett uppstoppat sätt vaggade fram på gatorna,  medan de klagade på halsbränna efter att ha proppat sig fulla av alldeles för mycket princesstårta. Själv hade jag ont i käkarna och tennisarm efter att ha lett och vinkat som en galning hela helgen.

KD

Men det var tur att jag blev kvar. Äntligen fick jag tillfälle att se vad Ockelbo egentligen velat uppnå med det här besöket: tjäna pengar. Själva besöket skulle förstås vara stilfullt, men femton minuter efter att den kungliga kortegen susat iväg kom de första entreprenörerna utrusande ur sina skåpbilar och sålde turistgrejer för glatta livet. Nu var det ju inte så många turister som kommit till Ockelbo för den här grejen, men vi som var där blev hårt ansatta. De sålde speciella samlarbilder och samlartallrikar och samlarmynt om vartannat. Det var inga kvalitetsgrejor, utan snabbt ihopfixade saker: bilderna var tejplaminerade hemmautskrifter, tallrikarna var av papp och mynten var helt normala enkronor som de sålde för en tia. Men allt var uppmärkt med orden ”Kung Daniel”. För hand, med spritpenna. Utom på samlarmynten. Där stod det bara K på den ena sidan och D på den andra. Jag har aldrig sett ett så driftigt entreprenörskap i kombination med så dåliga produkter. Jag fick betala hundra kronor för en servett som enligt uppgift blåst förbi Daniels axel på tårtkalaset i Wij Trädgårdar. Och femti spänn för en prinskorv med bröd.

Fas 3-plaketter

Kommunen har fullt upp med att minnesmärka stan. Gatorna kryllar av fas 3-arbetare som skruvar upp plaketter på olika ställen där Daniel gjort nåt viktigt – som att ha lärt sig cykla, dragit upp en gädda eller avstyrt ett bråk. På torsdag öppnas det lokala Daniel-museet, där kommunen via sitt stasi-liknande arkiv grävt fram Daniels gamla skoluppsatser, fråga-chans-lappar och lite gamla kläder han glömt kvar efter gymnastiken.

Unga och fräscha

Den största vinsten kommer kommunen att göra genom att marknadsanpassa sitt tjänsteutbud. Som till exempel Perslundaskolan som kommer att privatiseras och nischas som en skola som fostrar helt vanliga medelklassungdomar till att bli lämpliga för att giftas in i fina familjer. Och förstås äldreboendet Bysjöstrand. För en vecka sedan var Bysjöstrand som vilket äldreboende som helst. Nu är det ett äldreboende som får kungligt besök, och därför kommer äldreboendets rum att säljas ut i form av bostadsrätter med hög servicegrad. Och anpassas för folk som är mer penningstarka än vanliga äldre. Företrädesvis förvärvsarbetande, unga och fräscha människor.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.