Ockelbo från sin bästa sida 18/5

2011-05-18

Ockelbo, onsdag. Igår kom det tre busslaster fulla av naprapater hit till Ockelbo. Kronprinsessan Victoria och hennes make Prins Daniel kommer ju förbi slutet av veckan, så här gäller det att sträcka på ryggen. Man räknar därför med att stora delar av kommunens invånare kommer att ta i lite för mycket och drabbas av nackspärr och andra muskelskador den närmaste veckan.

Den viktigaste frågan har förstås varit vad kronprinsessparet ska få uppleva under sitt långa besök. Att schemalägga en tredagarsvisit i Ockelbo är ingen lek. Ingen normal turist lyckas ju hålla sig sysselsatt i tre dagar i Ockelbo. Inte ens en Ockelbobo håller igång så länge utan att känna sig lite utbränd. En projektgrupp har jobbat hårt med schemat för besöket, och förslagen har stått som spön i backen.

Lyxprogram

Nu är det ju inte fråga om en långweekend med vilket gift par som helst. Det här är faktiskt kungliga människor som är vana vid en viss nivå. Det gäller att anpassa sig, även om det innebär en lite ansträngd kommunbudget. Ett förslag var att fylla Bysjön med punsch och ställa ut lite symfoniorkestrar här och där. Lokalbefolkningen kunde få monoklar och pärldiadem. Wij Trädgårdar kanske kunde odla fram en speciell röd gräsmatta som man rullar ut överallt. Och istället för att fylla Ockelboskogarna med varg kunde kommunen plantera ut såna där fåniga små knähundar som de har på Stureplan i Stockholm.

Vara sig själv

Men Ockelbo har aldrig velat vara som en liten lantlig version av Stockholm. Ockelbo är och vill vara som de riktigt gamla bilderna man sett av Daniel Westling. Precis när de hade träffats. Victoria föll inte för nån överspänd storstadsrikis i skräddarsytt och vattenkammat. Hon föll för en naturlig Ockelbokille i kamouflagebrallor, hockeyfrilla och truckerkeps.

Och så naturligt är hela Ockelbo – ett lugnt och skönt ställe dit man kan åka för att få slappna av och bara vara. Varför skulle inte kronprinsessparet få uppleva Ockelbo som vanligt folk? De skulle kunna få åka hit med X-tåget från Gävle. Nånstans på vägen kunde tåget gå sönder och så fick de stå och vänta i renget i en timme på en ersättningsbuss. Sen kunde bussen gå sönder och så fick Daniels mamma komma och hämta. Det kunde bli kunglig mosbricka på Centrumkiosken till lunch och kunglig hämtpizza till kvällsmat. Helst i mjukisbrallor framför TV:n med en fultankad film och grogg på lightläsk och nåt ur en dunk vars innehåll man inte vill fråga för mycket om.

När de skulle gå och lägga sig fick de bo i Daniels gamla pojkrum. Men mamma Westling har förstås gjort lite fint så att Victoria ska trivas. Hon har tagit ner Daniels gamla idolbilder av Schwarzenegger och Jean Claude van Damme, och istället klätt väggarna med grillfolie så att det blänker sådär kungligt fint.

Säljprogram

Så blir det inte. Sånt här får man inte tramsa bort. Besöket är viktigt för hela kommunen. Ockelbo vill ju gärna visa vad de har, och de vill att kronprinsessparet ska få uppleva Ockelbo från dess allra bästa sida. Så nu har man förlagt stora delar av programmet till Gävle.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.