Bollnäs på is 11/5

2011-05-11

Bollnäs Sjukhus, onsdag. I måndags var nästan hela Bollnäs ute och njöt av det varma vädret. Folk höll på sådär som folk håller på när det blivit plötsligt varmt –  helt plötsligt var det inte bara knallgula rökare på uteserveringarna utan även illröda soldyrkare. Människor i alla åldrar åt mjukglass och gned in sig i solkräm utom vissa som gjorde tvärtom. Man såg grabbar som vaggade omkring i spännarlinnen, och gubbar som vaggade omkring i likadana linnen fast med mindre spänning. Gatorna var fulla av svåråtkomliga människor som vippade runt med näsan full av jättestora solglasögon och försökte se oberörda ut på ett intressant sätt, eller gasade högljutt på en jättepolerad tvåhjuling. Allt till ljudet av nån envis Tomas Ledin-dänga.

Smattrande ljud

Det konstiga var det smattrande ljudet. Över hela Bollnäs liksom klapprade det. Först tänkte jag att det var mopeder, men det var det inte. Sen tänkte jag att det kanske var ett irländskt Riverdance-kompani som kommit på besök, eller kanske nån som försökte ta rekord i att studsa pingisbollar snabbt. Men även där hade jag fel.

Sjukhuset

Det klapprande ljudet kom från Bollnäs Sjukhus. Det borde jag ha förstått. Redan i fredags rapporterade Radio Gävleborg om att det blivit väldigt kallt inne på Bollnäs Sjukhus. Ingen vet riktigt varför sjukhuset blivit så kallt – det kan vara så enkelt som att man råkat vända en termostat fel, eller glömt att stänga dörren till ett väldigt starkt kylskåp. Men det kan också vara ett extremt lokalt fall av omvänd växthuseffekt, en sorts koncentrerad och akut klimatkompensering. Den som inte är på sjukhuset märker ingenting förutom klappret, men den som är där inne märker desto mer. Det envisa klapprandet kommer från frusna patienter som huttrar och klapprar tänder i kölden.

Provat allt

I ett försök att åtgärda temperaturproblemet har sjukhusledningen provat allt: kollektiva åkarbrasor, varm glögg i droppet och en trimmad röntgenapparat som fått gå på full effekt över en hel avdelning. Inget verkar ha hjälpt, snarare tvärtom.

Hur kallt

När jag kom in på sjukhuset hängde det istappar över receptionen och på golvet var det nysandat. Receptionisten meddelade att det blivit kallare men jag skottade mig ändå fram längs de isande korridorerna. I fredags rapporterade radion att det varit så kallt att en sjuksyster haft långkalsoner. Idag mötte jag ett läkarteam i snöskor och hundspann innan jag tog liften upp till andra våningen. Där satt kirurgerna och såg uttråkade ut. De var sysslolösa eftersom de inte kan börja skära i patienterna förrän tjälen gått ur dem.
Ett gäng barnmorskor höll på att gräva förlossningsbivacker men sa att om jag ville se nåt riktigt kallt skulle jag fortsätta uppåt. Så jag tog min hacka och klättrade upp till baslägret före den geriatriska avdelningen. Där var det helt tyst. Jag tyckte det var konstigt. Gamla människor brukar vara så bra på att klaga, men här vågade de inte ge ett ljud ifrån sig. På grund av lavinfaran.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.