Råbacka demonstrerar 4/5

2011-05-04

Råbacka, Hofors Kommun, onsdag. I söndags var det första maj. Arbetarrörelsens stora demonstrationsdag när det ska viftas med röda fanor till höger och vänster. Mest vänster. Till allas stora besvikelse inföll första maj i år på en söndag, vilket ledde till att de flesta arbetare kände sig bittert snuvade på en ledig dag. Som vanligt anordnades det demonstrationer av skiftande kvalitet och inriktning runtom i länet. Det vanligaste var förstås den plikttroget småloja demonstrationen anpassad för sömniga familjer. Först godis och ponnyridning för barnen så de kommer upp i varv, sen en rask protestmarsch för att få igång de vuxna, till brökigt musikskoleblås som gör att till och med gamlingarna vaknar till liv. Som avslutning en timme med jättetråkiga tal så att alla somnar igen.

Tristessorgier

Men det fanns förstås även demonstrationståg som var renodlat tråkiga – musiklösa tristessorgier med timtals av monotont uppläsande från nån intellektuell gammal marxistisk historieanalytiker, och tio meter långa banderoller fyllda av svårläst text som egentligen bara är en sammanfattning av en mycket längre banderoll som ska vara klar om några år. Det förekom även genomfestliga demonstrationer där det bara var lotteri och dans och ingen visste riktigt varför. Det enda som saknades var den gamla sovjettidens maktdemonstrationståg – stridsvagnar, jaktflygplan och gubbar i stora skärmmössor och täta mustascher som tittade på när gubbar i mindre skärmmössor och utan mustasch gick med raka ben. Den enda maktdemonstration som märktes av var den amerikanska specialstyrka som i söndags hade ihjäl Usama bin Ladin. Men de hade böjda ben och varken banderoller eller orkester så det räknas inte.

Råbacka i tanken

Här i Råbacka hade jag faktiskt inte tänkt mig att få se nån demonstration alls. Kanske några stollar som tog en tur på Stollvägen, men inte mer. Visst har det här i trakten funnits en masugn och en smedja med lite industrialistisk potential, men de grejerna lades ner i slutet av artonhundratalet, fyra år innan Haymarketmassakern som satte igång hela det här första maj-firandet. Man kan säga att folk här saknar motivation för att demonstrera.

Arv och miljö

De har det för bra här helt enkelt, tänkte jag. Råbacka ligger skönt utstrött längs Torsåkersvägen, med första parkett mot den idylliska sjön Stor-Gösken. Det enda man skulle kunna demonstrera mot här är möjligen namnet på sjön, resten är ju toppen. Vem vill demonstrera i en idyll, tänkte jag?

Idylldemonstration

Det visade sig att demonstrationslusten var stor här. Inte så att folk vill kasta sig ut och gå i tåg. De bor ju i egna hus och sköter sig själva, så de vill inte veta av några kollektiva ansträngningar. Om de ska demonstrera här i Råbacka får det vara individualiserade demonstrationer. Och bor man i en idyll måste man ju göra på sitt eget sätt. Det bekväma sättet. Var och en demonstrerade i sin egen trädgård. Ingen viftade med djupröda fanor, däremot med ljusröda flintastekar, rött vin och en och annan röd hängmatta.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.