Superhille 27/4

2011-04-27

Hille, Gävle Kommun, onsdag. Hille är inte som resten av länet den här veckan. Resten av länet hade igår fullt upp med att ha ångest efter påsken. Alla hade nåt att skämmas för. Några Gävleborgare hade struntat i att hälsa på släktingarna och glömt att kompensera genom att skriva Glad Påsk på Facebook. Några hade inte börjat jogga fast vädret var perfekt, och de flesta hade pajat sina viktmål genom att tokäta billigt godis och charkuterier som producerats långt från både konsumtionsort och biodynamiska ideal. Folk i hela Gävleborg smög hukande omkring med skamset spända axlar och huvet fullt av halvtransparenta bortförklaringar.

Jubileum

Inte Hille. När jag kom hit igår tänkte jag att här handskas de med påskångesten genom att tänka bakåt. För Hille firar jubileumsfest. Det är nämligen 25 år sedan Tjernobylkatastrofen, och Hille är ett av de områden som fick mest radioaktivt nedfall på sig den där dagen då det regnade ur det radioaktiva Tjernobylmolnet. Som i ett trollslag blev svampen och fisken oätlig och det blev lite farligt att vistas utomhus. Många av dåtidens tonåringar märkte ingen skillnad. För dem var redan svamp och fisk oätligt och utomhus var inget ställe man ville vistas på i onödan. Men för alla andra blev livet lite krångligare och lite farligare.

Man kan tycka att det inte är nånting att fira. Istället borde folk här hasa omkring som överåriga emokids och tycka att livet är förstört på grund av all strålning.

Superhjältetesen

Men vem som helst som har läst lite serietidningar vet att det där med strålning måste inte vara dåligt – det kan också ge upphov till fantastiska superkrafter. Och superkrafterna varierar beroende på tillfälligheterna. Det som är mest aktuellt just när man drabbas av en hög stråldos blir till en superkraft, det är den enkla lagen bakom den superhjältetes som gäller i serierna. Spindelmannen blev biten av en radioaktiv spindel och fick superkrafter som att kunna spruta ut nät och klättra på väggar som en spindel. Doktor Bruce Banner fick i sig strålning när han var arg och förvandlades till Hulken – en superilsken superhjälte.

Det här borde ju gälla för Hille också. Därför hade man igår samlat ihop alla Hillebor till jubileumsfirande vid den gamla hockeyrinken och gjort i ordning ett partytält där man kunde kolla om det såhär tjugofem år efter katastrofen hade krupit fram några superkrafter.

Oväntade krafter

Nu blev det ju inga bra resultat. Många hade nog väntat sig att det skulle dyka upp nån som varit ute och sprungit den där nedfallsdagen och som nu hade blivit supersnabb. Kanske var man ute och rastade hundarna och fick ett fantastiskt luktsinne och känslig hörsel i höga frekvenser. Eller nån kanske gjorde läxorna i regnet och nu är den personen så intelligent att de kan få en sudoku att gå ut bara genom att stirra på den.

Men ingen i Hille tycks ha gjort nåt spännande den 26 april 1986. En gubbe var tydligen lite sur den där dagen för nu var han supergrinig. En kvinna var lite sen för tjugofem år sedan, igår kom hon onaturligt långt efter utsatt tid, och vad jag kunde se så var det minst femton män härifrån som den där ödesdigra Tjernobyldagen ätit lite för mycket chips.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.