Jazzplågeri i Söderhamn 20/4

2011-04-20

Jazzparken, Söderhamn, onsdag. Hälsingland är konstigt. Det vet alla som nånsin varit på besök i Hälsingland, även om det finns hälsingar som inte märker av konstigheten för att de är så vana vid den. Ta till exempel Järvsö, som hade dekorerat hela orten med påskris och röda fjädrar, bara för att i förra veckan få se hela pyntet plockas bort av en nitisk tjänsteman på Trafikverket. Eller Alfta. Där har den senaste veckan ett gäng tonåringar börjat gå runt som påskkärringar bland butikerna. Men istället för att tigga godis tigger de pengar, och istället för att vara små och fräkniga är de lite stissiga och aggressiva. Och så har vi förstås Söderhamn. Där har de anlagt en park som ingen gillar. Jazzparken.

Jazzparken

Det är konstigt att ingen gillar Jazzparken, eftersom Jazzparken är anlagd för att hylla Söderhamns son, jazzpianisten Jan Johansson, och honom gillar alla. Förut kallades parken för Apoteksparken, kanske på grund av alla kemiska preparat som intogs där nattetid. På namnet låter det som att Jazzparken fortfarande skulle kunna vara ett väldigt festligt ställe. Man tänker sig att parken dignar av kulörta lyktor, cigarettrök och kostymklädda män i lustiga hattar och små välfriserade skägg som vräker ur sig jättesvåra ackord och superfinurliga instrumentalsolon medan de rör sig i avancerade synkoperade mönster. Hela stället borde ju svänga tänker man. Men istället är parken tråkig.

Sandbank med hål

I ett medborgarförslag till kommunfullmäktige beskrivs parken som en sandbank med hål i som innehåller burkar och skräp. Jazzparken har tydligen utformats lite som Brotorget i Bollnäs. Fast med flit. Det finns ingen scen där man kan ställa en jazzorkester, och ingenstans i parken hör man musik av Jan Johansson. Folk klagar på att det inte finns nåt att göra i parken annat än att stå och glo och ha tråkigt och bli att lyssna på Jan Johansson.
Påsk
Den här veckan borde det finnas hopp för Jazzparken. Det är ju påskvecka. Räknar man bort långfredagen som ska vara årets tråkigaste dag så är påsken både färgglad och festlig. Och med lite påskpynt kan vad som helst bli festligt. Till och med Järvsö, fast bara tills Trafikverket slår till. Såhär till påsk skulle Söderhamnsborna kunna fylla Jazzparken med färgglada ägg och fjädrar och godis medan en orkester spelar New Orleans-inspirerad mardi gras-jazz och folk dansar i sandbanken fram till gryningen.

Tråkiga Söderhamn

Men så blir det naturligtvis inte. Anledningen till att Söderhamn har valt att anlägga en tråkig jazzpark är för att det passar stan. Söderhamnarna gillar när det är tråkigt. Istället för att fira den glada påsken i Jazzparken med färg och festlighet så kommer Söderhamns befolkning i tråkighetens anda att använda Jazzparken för att fira långfredagen. Hela dagen kommer de att stå där i Jazzparken och glo och ha tråkigt och låta bli att lyssna på Jan Johansson. De har till och med hyrt in en nitisk tjänsteman från Trafikverket, som ska övervaka det hela och se till att ingen råkar ha roligt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.