Gruspriserna i Lottefors 13/4

2011-04-13

Lottefors, Bollnäs Kommun, onsdag. Lottefors ligger så väl till att hela byn har en fantastisk utsikt över Växsjön, men samtidigt är byn vriden så att man slipper se Flästa som ligger på andra sidan sjön. Med en så finurlig utsikt tänkte jag att Lotteforsingarna måste vara länets lyckligaste folkgrupp. Men där hade jag fel. När jag kom hit i fredags var alla i Lottefors sura. De släpade omkring i sina trädgårdar och blängde surmulet i riktning mot Bollnäs. Frågade man om allt var OK så svarade de att ”nog är det bra, men inte är det så bra som i Bollnäs”. När jag sa att det var fint väder så var det alltid nån som svarade att ”det här fina vädret är bra mycket finare i Bollnäs”. Jag mötte några majblommeförsäljande barn som tjurigt förklarade att ”de har säkert mycket bättre majblommor i Bollnäs”.

Lottefors har drabbats av en djup kollektiv avundsjuka mot Bollnäs. Alla i Lottefors hatar Bollnäs och blir aggressiva så fort de tänker på kommunens centralort. När jag började nysta i den här avundsjukan visade det sig att allt har sin grund i den gamla Brotorgsskandalen.

Brotorgsskandalen

För några år sedan sålde Bollnäs Kommun sitt torg, Brotorget, till en entreprenör som sa sig vilja bygga en köpgalleria där. Men byggviljan kom av sig och till sist blev torget bara en stor grushög som ingen ville ta ansvar för. I fredags rapporterade Radio Gävleborg att Bollnäs Kommun köper tillbaka grushögen för en bit över fyra miljoner.

Det här väckte en enorm bitterhet i Lottefors. Här har det funnits grushögar i olika storlekar i alla tider, men inte sjutton har kommunen visat nåt intresse för dem. Lottefors hade kunnat sälja samma mängd grushög för en fjärdedel av priset och känt sig oerhört nöjda med den affären. Man hade till och med kunnat slänga med ett par lövhögar på köpet. Men tydligen är det nåt alldeles särskilt med stadsgrus, och det är väl nåt man inte begriper när man bor utanför Bollnäs superurbana stadskärna.

Kommitté

Avundsjukan är berättigad, men den löser ju ingenting. Klyftan mellan stad och landsbygd bara ökar. Om det fortsätter så här kommer Lottefors att hamna hopplöst efter Bollnäs, både ekonomiskt och kulturellt. Här räcker det inte att fokusera på småskalighet och det genuina i ett lokalt förankrat grus. För att konkurrera med stadsgruset måste man tänka mer som en stad.

I en gemensam ansträngning för att hävda sig gentemot stadskulturen och de hysteriskt höga gruspriserna i innerstan skickades därför i helgen en arbetsgrupp från Lottefors till Stockholm. Målet var att samla på sig kunskap om storstadskulturen för att sedan kunna tillämpa den på grusfrågan.

Nytt grus

I går hade arbetsgruppen återvänt och satt igång en kampanj för att få upp gruspriserna i Lottefors. Man ska nischa sig tydligare: sälja lyxgrus i små etuier till samlare, rullgrus för den som vill halka och sand för dem som vill slippa. Dessutom har man börjat sälja grus i pappmuggar för den som har bråttom till jobbet och vill ha lite grus i skorna för att göra livet extra surt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.