Krigsliknande barnomsorg i Söderhamn 6/4

2011-04-06

Flygstaden, Söderhamn, onsdag. När jag kom hit till Flygstaden trodde jag att jag skulle få se ett flygfält fullt av före detta flygofficerer som satt i pälskrage, Charles Lindbergh-mössor och goggles och tjurade över nedläggningen av den gamla flygflottiljen F15 1998. I helgen flögs ju en handfull JAS-plan till Libyen. Målet är att delta i den internationella insatsen och att därmed få flygplanen klassade som Combat Proven – alltså prövade i eller i närheten av en verklig krigssituation. Combat Proven-klassningen gör det lättare att sälja JAS-planen till folk som vill ha stridsflygplan som det går att kriga med. Eftersom flygflottiljen i Söderhamn är nedlagd sedan 1998 flögs inte JAS-planen härifrån, och därför hade jag tänkt mig att Flygstaden skulle krylla av tjurande flygaräss som var bittra för den sakens skull. Men där bedrog jag mig. Istället möttes jag av en optimism och framåtanda utan dess like. Den gamla flygflottiljen har blivit ett område där ett flertal småföretag och organisationer huserar. Det är de som är så optimistiska.

Combat Proven raggmunk

Bara för att man inte kan skicka iväg flygplan från Söderhamn till Libyen så betyder inte det att man ska deppa ihop, resonerar småföretagarna här. Det finns gott om saker man kan skicka till Libyen, och om man kan sälja flygplan med Combat Proven-klassning så kan man väl även sälja annat. Igår skickades det första paketet med produkter från Flygstaden till Libyen. Produkter som genom att befinna sig i Libyen kommer att kunna räknas som Combat Proven. Snart kommer några av Flygstadens företag att kunna stoltsera med både skinntvättmedel, hyrhögtalare och hembakat hällbröd som är Combat Proven. Nästa onsdag serverar lunchrestaurangen här Combat Proven raggmunk med Combat Proven fläsk och Combat Proven lingonsylt. Snart sitter tjänstemännen vid Pensionsmyndigheten här i Flygstaden och buntar ihop sina papper med gem av en sort som har varit i en krigssituation.

Ingen deppar ihop

Den här optimistiska driftigheten har även spritt sig till Söderhamns offentliga verksamhet. Söderhamns-Kuriren rapporterade i måndags om att barngrupperna inom Söderhamns barnomsorg växer sig allt större, medan antalet pedagoger – alltså dagisfröknar – växer sig allt färre. Barngrupperna växer sig allt större i hela landet, men nu är ju Söderhamns-Kuriren en lokaltidning och eftersom Söderhamn följer rikssnittet i fråga om växande barngrupper så kan man ju göra en lokalnyhet av det hela. I resten av landet suckar dagispersonalen och skyller på dålig budget och verklighetsfrämmande räknechefer som inte kan ta ansvar för verksamhetens kvalitet, eftersom den knappen saknas i Excel. Söderhamns barnomsorg håller modet uppe och låter sig inspireras av driftigheten i Flygstaden.

Överbelastning och diplom

Inte så att Söderhamns Kommun tänker skicka iväg dagisbarnen till Libyen, även om man övervägt alternativet. Men det där med stridsklassning verkar ju attraktivt. Man borde kunna vända på den där negativa tjatet om att barn far illa av trängseln på dagis, resonerar de ansvariga. Till något positivt. Efter några terminer i en överbelastad barngrupp så har man ju en härdad unge som klarar av att ta för sig i en kaotisk arbetsmiljö. Och då kan föräldrarna få ett diplom där det står att ungen är testad i en krigsliknande miljö.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.