Parallell ekonomi i Gävle 30/3

2011-03-30

Sörby Urfjäll, Gävle, onsdag. Det minsta jag hade räknat med när jag kom hit var en liten demonstration. Åtminstone nåt plakat eller en namnlista. Det hade ju inte suttit fel. Ok, jag hade faktiskt hoppats på en rejält upprörd folkmassa som kastade ägg, dumpade grisdynga och blockerade trafik med luften full av hängande smockor, men jag hade nöjt mig med en fredlig demonstration.

I måndags rapporterade Radio Gävleborg nämligen om att Gävles enda Biogasmack säljer gas som inte är biogas utan bara gas. Biogas är ett klimatsmart sätt att göra gas av hushållsavfall, medan vanlig gas är lite som bensin fast lättare. Gasen är botten, säger en representant för Gröna Bilister, och tillägger att med den fossila gasen går klimatnyttan upp i rök. De miljöengagerade biogaskunderna borde därför bli upprörda och protestera tänkte jag. Men det verkar de inte göra.

”korv” med ”bröd”

Egentligen är det inte så konstigt att nåt sånt här händer just på en mack. Mackrörelsen har förändrats så radikalt att den knappt går att känna igen längre. Från att nån gång på sjuttiotalet ha varit ett stökigt ställe med blyhaltig bensin, lortig personal, pinuppor på väggarna och jättegammalt godis så har mackarna bytt skepnad. Plötsligt är lokalerna ljusa och fräscha, sortimentet är gigantiskt och personalen kan inget om motorolja men allt om Caffe Latte.

Mitt i den här processen har mackarna vant sig vid att det är ok att kalla saker för nåt de inte är. På många mackar kan man till exempel köpa korv som rent tekniskt inte är korv. Med bröd som rent tekniskt inte är bröd. Att nån skulle orka bry sig om en så pass liten sidoprodukt i macksammanhang som drivmedel för bilar var ju nästan otänkbart. Framförallt en så oerhört marginell del av drivmedelsprodukterna som gas.

Delfinerna saknas

Nu är det bara ett problem med just den här biogasmacken. De saluför bara en enda produkt, och det är just biogas. Hade de drygat ut sortimentet med plockgodis, ljudböcker och kosmetika så hade ingen märkt nåt, men nu var ju biogasen den enda produkt de sålde. Eller inte sålde. Över hela macken hade man dessutom satt upp en stor banderoll där det stod ”biogas” med stora bokstäver, och för att verkligen understryka hur miljövänligt det var hade man målat hela macken grön. Allt var så naturligt, bara delfinerna saknades.

Alternativ ekonomi

När det nu visade sig att biogasen inte var biogas utan helt vanlig gas så hade jag trott att kunderna skulle bli jättearga. Men det har de inte blivit. Istället har de omfamnat de fria affärsmetoderna och sett det som en kul grej som man kan haka på. Sälj vad du vill, kalla det vad du vill är den nya melodin. Grumligt vatten säljs som superlättmjölk och en skakig bussresa kan plötsligt få heta shiatsutransport.

Man kan tycka att det vore riskabelt att köpa saker när man inte vet vad man får. Men eftersom den totala friheten även gäller betalningsmedlen så är konsumenterna nöjda. De flesta betalar med monopolpengar eller kottar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.