Ordning och reda i Bergsjö 23/3

2011-03-23

Bergsjö, Nordanstigs Kommun, onsdag. Att komma hit till Bergsjö var en märklig upplevelse. Folk såg ut som att de råkat bli bjudna på nobelfesten av misstag – visserligen var de festklädda men de såg samtidigt ut som att de gick och grubblade på nåt som var för svårt att fatta. Jag mötte en man i frack som mest gick och muttrade för sig själv medan han gjorde anteckningar i ett block. En kvinna i långklänning slet sitt hår medan hon skrek att ”det här är ju omöjligt att räkna ut”. Skolbarnen var lediga för alla lärare hade fullt upp med de där uträkningarna. Folk stod och skällde på varandra med ord som ”framåt”, ”bakåt”, ”höger”, ”vänster”, ”in i” och ”ut ur”. Bergsjö hade blivit en splittrad ort i festliga kläder.
Det började bra som så många gånger förr. Och sen spårade det ur, som det ju oftast gör när det börjar bra. I fredags rapporterade lokaltidningen att Bergsjö tätort kommer att bli lite mer erkänd som tätort. I korsningen Hundskinnsvägen och Lönnbergsvägen kommer man nämligen snart att anlägga den moderna civiliserade tätortens sigill – en cirkulationsplats (eller rondell som det också kallas). Rondellen är ett tecken på att Bergsjö är en stor och viktig plats. För en tätort som Bergsjö är en rondell lika viktig som en tågstation för en stad. Eller som en korvkiosk för Ljusdal.
Men en rondell är också nånting man måste förtjäna. Det är inte alla som klarar av de påfrestningar som en rondell innebär för ett samhälle och dess medborgare. Vissa har helt enkelt vant sig vid att en korsning är en plats som man passerar med hög hastighet och mycket tur. En rondell kräver å sin sida en större mental ansträngning. Bergsjöborna har kämpat länge för att få hit denna privatbilismens främsta åkattraktion, och nu kommer det alltså att ske. På gott och ont.

Våffelsommartid

Här i Bergsjö hade man tänkt att fira den blivande rondellen nu på söndag. Det var det som spårade ur. Eftersom det är våffeldagen på fredag hade man tänkt sig firandet som ett gigantiskt bord fullt av våfflor. Sen skulle alla rondellfirare få cirkulera fram till bordet från olika håll, ta en våffla och sedan cirkulera bort från samma bord. I det hela skulle det naturligtvis även ingå att man lämnar företräde på rätt sätt och ger tydlig signal hur man har tänkt att svänga.
Sen var det nån som påpekade att det fanns extra anledning att fira just på söndag eftersom det då inträder sommartid och det borde ju innebära att själva rondellen kommer att anläggas en timme tidigare än det ursprungligen var tänkt eftersom man ju ställer fram klockan på söndag.

Höger eller vänster

Det var här det spårade ur. Först kom frågan om vad som egentligen händer med tiden när det blir sommartid. Vinner man en timme eller förlorar man den? Och hur ska man ställa klockan? Framåt? Bakåt? Sen kom frågan om hur man egentligen ska bete sig i en rondell. Ska man blinka in i eller ut ur rondellen? Om man ska åka rakt fram – vilken del av rondellen ska man lägga sig i? Höger? Vänster? Normalt räcker det med en av dessa frågor för att splittra familjer och hela samhällen. Här i Bergsjö har man plötsligt kombinerat dem.
Den här helgen skulle ha blivit en rondellfestandets högtid. Istället har Bergsjö kladdat in sig i ett superkomplext resonemang som kommer att splittra hela samhället. Man har skapat en gordisk knut för det mänskliga intellektet och öppnat tankehelvetets portar. Det här löser de aldrig.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.