Styrkan i Segersta

2011-03-16

Segersta, Bollnäs Kommun, onsdag. När jag kom hit till Segersta förstod jag först inte vad jag såg. Folk vaggade fram i nån sorts bredbent passgång med armarna lite utåt. Vad gick det ut på? Ville de kramas? Hade de just tappat ett dragspel? Försökte Segerstaborna mima att de var zombier som bar omkring på en varsin torktumlare? Nej. Det visade sig att de helt enkelt var väldigt starka. Styrka har blivit den stora grejen i Segersta. Vissa kånkar omkring på stora klot eller tjocka stockar. Några pudrar händerna med talk, innan de tar ett djupt andetag i en ammoniakburk och börjar stånka medan de lyfter på nåt stort och tungt. Varenda dörröppning i hela Segersta är täckt av en bredbröstad Segerstabo som säger att ”här kommer du inte in”.
Sen jag kom hit igår har jag sett tanter som bär sina rullatorer på raka armar över huvet, små farbröder med famnen full av hantlar och hundar som lyfter på benet i tre gånger tolv repetitioner. Alla i Segersta har blivit jättestarka.

På genomklena ben

Så var det inte förra gången jag var här. Förra gången jag var här var alla svaga och lata. De få gånger Segerstaborna rörde på sig hasade de fram på genomklena ben med hängande hållning. De åt färdiglagad mat som var kall för att de knappt orkade mikra och den enda konditionsträning de fick var om fjärrkontrollen fick slut på batterier så de var tvungna att ta en promenad de tre meterna fram till platt-tv:n. Det var knappt så att folk orkade lyfta arbetslöshetsersättning.

Vägen till styrka

Sen hände nåt. För fyra år sedan anmälde sig några Segerstabor till division 4 i bänkpress. Vissa säger att det var på skoj, men det kan också ha varit ett misstag – nån kanske trodde att tävlingen gick ut på att sitta och trycka i en soffa. Det gör det inte, jag har provat själv. Bänkpress går ut på att ligga på rygg, stöna, och lyfta en jättetung skivstång samtidigt som man försöker låta bli att fisa. Det lilla laget tog sig an uppgiften och började träna. De har gjort allt. De har lyft skrot, de har burit ut soporna med en hand, de har börjat varje helgmorgon med en riktigt tung huvudvärk. De har gjort vad som helst för att bli starka – ätit stark mat, druckit starkt kaffe. Till sist var de jättestarka. De till och med luktade starkt.
Den lilla klubbens 15 aktiva blev så starka att de nu tävlar i allsvenskan i bänkpress. Och det här har inspirerat resten av Segersta så att även de har börjat hårdträna. Nu är alla i Segersta jättestarka.

Vinnarkonceptet

Sensmoralen av den här framgångssagan är ganska tydlig: man börjar med nåt som är rätt enkelt, och mest på skoj. Sen övar man. Och rätt som det är har man blivit väldigt bra. Det här vinnarkonceptet ska Segersta nu försöka omsätta inom fler områden. Idag samlades Segerstaborna i Klippans bygdegård för att ta mått och beställa festkläder, för det kommer att behövas. I nästa vecka ska alla i Segersta börja i studiecirklar och senast om fem år räknar man med att ha tagit hem Nobelpriset.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.