Genussemlor i Hästhagen 9/3

2011-03-09

Hästhagen, Sandvikens Kommun, onsdag. Hästhagen ligger idylliskt intill den lilla sjön Öjaren, och det är svårt att tro att nåt skulle kunna vara dåligt här. Men det finns faktiskt de som vantrivs på Hästhagen. Naturligtvis inte lika mycket som folk vantrivdes här förr. För jättelänge sedan var Hästhagen känt för sitt armod och sitt vemod. Allt var jobbigt och ingenting bra och så skulle det vara för det var tradition. Den som inte stod ut kunde simma ut i Öjaren till Digerön och invänta digerdöden, eller så kunde de emigrera till Amerikat eller Ockelbo. För på Hästhagen skulle man inte klaga, bara lida.
Man åt bark alla dagar om året utom en dag. Fettisdagen. Då åt man semlor. Fettisdagen förr var en dag full av tindrande barnögon och ännu mer tindrande vuxenögon. Och det fanns två sorter, varken mer eller mindre. Hetvägg och Semla. Med eller utan mjölk helt enkelt, för förr i tiden var det enklare. För vanligt folk fanns två yrken: dräng eller träl. Det var inte bra, men tydligt och traditionellt.
Men allt i världen rör sig och ingenting är längre som det ska. Glaciärer som förr låg i fjällen har idag hamnat på Sandvikens gator. Och semlorna är sig inte längre lika.

Nymodigheter

Här, som i resten av landet, började det med grodsemlan och wienersemlan. Två specialversioner av semla som blev applåderade till en början. Det exotiska skimret kring grodsemlor och wienersemlor avtog så småningom, men folk hade redan vant sig och började förvänta sig att de skulle finnas i handeln. Men det var bara för att folk inte anade att den här  bakverksliberalismen skulle komma att bana väg för urflippade och sjukligt frisläppta semmelavarter som är ett hån mot hela konditorinäringen. Snart började bagerier och butiker invaderas av mandelsemlor, lingonsemlor och semlor med chokladdoppade lock.

Kontextuella semlor

Där borde det ha stannat. Men igår sammanföll fettisdagen med internationella kvinnodagen. Och här på Hästhagen började en rörelse som snart kommer att få hela semmelnäringen att kantra. I en stuga var det en familj med akademisk bakgrund som kom på att man skulle slå ihop firandet av internationella kvinnodagen med firandet av fettisdagen och baka en semla ur genusperspektiv. Det gick överstyr.
Först skulle semlan ha en jämn fördelning av bulle, mandelmassa och grädde, vilket egentligen var en bra idé eftersom den då blev lite mindre torr. Men eftersom den bakande familjen hade akademisk bakgrund kunde de inte låta bli att försöka fylla semlan med mer än den tålde. De bytte ut mandelmassan mot nån sorts kontextuell diskurs och grädden mot postkolonial pragmatism. Sen pudrade de alltihop med glitter så att hela semlan blev queer.

Motsemlor

Då var det en granne som fick nog och började baka en motsemla. Det blev en vulgärfolklig semla med drag av överdimensionerad kvinnlig anatomi och med alla ingredienser på fel ställe. Grannen tog i så att hans semla till sist var minst lika queer, men arg. Nu är semmelkriget igång och snart kommer det inte att gå att få en vanlig semla längre. För den som inte står ut går det alltid att simma ut i Öjaren.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.