Korvkrig i Färila 2/3

2011-03-02

Färila, Ljusdals Kommun, onsdag. Normalt är Färila en stillsam idyll där det mesta är skönt och konfliktfritt. Går man in på Färilas hemsida kan man bland annat läsa att ”Här finns sagolika fiskevatten, fantastiska bärmarker och geologiska märkvärdigheter”. De geologiska märkvärdigheterna är några stenar som ovant folk ofta snavar på – det har folk härikring länge tyckt är märkvärdigt.
Men inte längre. Nu är det nya dramatiska tider i Färila. Hela orten kokar av aktivitet. Färilaborna marscherar omkring på gatorna och beter sig hotfullt  med händerna fulla med ketchupflaskor. När jag såg det här tänkte jag först att de kanske demonstrerar för eller mot det politiska läget i Nordafrika där diktatorerna först suttit stadigt som berget för att i nästa sekund åka ut nästan samtidigt. Då har det ju blivit en sorts diktatorernas heinz-effekt, så det kanske var därför Färilaborna marscherade omkring med ketchupflaskor. För att ingen ska känna sig förfördelad ska jag förstås nämna att det även finns annan ketchup med opraktisk förpackning, men principen är densamma.

Kriget kommer

Nåja. Efter att ha frågat lite folk insåg jag att det här inte hade nånting med Nordafrika att göra. Och det var inte bara ketchup folk hade i händerna. Det fanns även räksallad, rostad lök och bostongurka med i marscherandet. Färila rustar för krig. Korvkrig.
Det började som ett vanligt varumärkesintrång, men nu har det hela eskalerat och situationen verkar ohållbar. Sedan urminnes tider har ett lokalt charkuteri tillverkat en alldeles särskilt god och vida omtalad korv här i Färila. Men för inte alls länge sedan dök det upp en stockholmsbaserad korvfabrikör som tillverkade en liknande korv med exakt samma namn. Färilacharkuteriet blev gramse och klagade. Stämningen blev spänd. Charkuterinäringen skickade sina bästa medlare för att mäkla fred men det var för sent. Hela Färila var i upplösningstillstånd. Det är väl klart som korvspad att man inte ska sno namnet på nån annans korv, sa folk. Den där korven måste stoppas, sa en. Vi ska hitta den där korvfabrikören och göra mosbricka av honom sa en annan. Sen var det nån som kom på att det ju faktiskt finns en korv som heter Stockholmare, och det var där nånstans som kriget tog fart. Färilaborna bestämde sig för att hämnas genom att missbruka namnet på stockholmarkorven. I Färila med omnejd började man därför sälja misslyckade charkuteriprodukter under namnet ”Stockholmare”. Utgången falukorv fick kallas ”jättestockholmare”, felformade köttbullar ska kallas tjockholmare, nån började sälja gamla kvistar i bröd med senap och ketchup som ekologiska vegetariska stockholmare.

Färila mobiliserar

Nu har nyheterna om Färilas korvmobilisering spritt sig och omvärlden har vaknat. I eftermiddag landar transportplan från både Röda Korset och Läkare Utan Gränser utanför Färila. Med sig har de flera ton medicin mot förstoppning. Världens ledare fördömer varumärkesintrånget, nåt som har blivit ytterligare en heinz-effekt. FN och NATO förbereder sina fredsbevarande styrkor för att kunna sätta in dem snabbt om stockholmscharkuteriet går till motangrepp. Om konflikten trappas upp kanske Färilabor tvingas fly från orten och hamna i resten av länet. Därför har de främligsfientliga organisationerna i regionen börjat fila på retorik och konspirationsteorier för att snabbt kunna misstänkliggöra Färilabor som folkgrupp.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.