Hamra expanderar 23/2

2011-02-23

Hamra, Ljusdals Kommun, onsdag. Nåt ska man vara känd för, och det är inte alltid man får välja själv. Hamra hade kunnat bli känt för den fina kyrkan eller vildmarkscentret eller badbryggan. Eller bara att folk här är lagom trevliga utan att det känns tillgjort. Men istället är Hamra känt för sin nationalpark. Hamra Nationalpark instiftades 1909 och är en av de första nio nationalparker som anlades i Sverige. Det är inte därför Hamra är känt. Det är för att Hamra nationalpark är Sveriges minsta nationalpark. På 28 hektar har svenska staten valt att tränga ihop ett stycke skyddsvärd natur här i Hamra.

Trång bostadsmarknad

Vem som helst förstår att det blir oerhört trångt för naturen i Hamra. Granarna står stam vid stam, det finns bara plats för småvilt och insekter och inte ens de har särskilt gott om utrymme. Myrstackarna är byggda på höjden, nationalparkens fågelbon är ett kluster av andrahandsboenden och utgör en enorm marknad för svarta kontraktsbyten. Den enda fördelen med en liten nationalpark är att den får plats på kort.

Småföretagande

Som de driftiga entreprenörer de är försöker folket i Hamra att slå mynt av nationalparken så gott de kan. Rundturer, kaffemuggar, tröjor och sånt. Men eftersom nationalparken är så liten har det bara blivit småpengar. Rundturerna är mer som en sorts piruett. Kaffemuggarna är stora som kapsyler och tröjorna ser ut som felsydda strumpor. Vykorten härifrån är så små att man inte får plats med frimärket. Hela souvenirbutiken får plats i en halv banankartong. Efter rundturen kan man fika, men det enda man kan beställa är en liten kaffe med en småkaka.

Små små rykten

Att vara orten som bara är känd för att ha Sveriges Minsta Nationalpark har lett till att det sprids elaka rykten om Hamra. Att folk skulle ha samma format som nationalparken. Små. Folket i Hamra har av elaka röster beskrivits som både småaktiga och kortväxta. Ingen här har tyckt att det har varit särskilt kul. Efter drygt hundra år av mobbing tröttnade Hamraborna på den trånga nationalparken och de elaka ryktena. Till sist sträckte de på sig, slog näven i tröskeln och skrev ett brev till regeringen där man med små bokstäver begärde att nationalparken skulle göras större.
Nu har ärendet äntligen blivit en proposition till riksdagen. I maj förväntas riksdagen fatta beslut om att utöka parken. Från 28 hektar till 1383 hektar.

En större park

För mig var det spännande att se planerna för den nya utökade nationalparken. Jag hade förväntat mig att få se en nationalpark med gigantiska träd, jättemyror och kanske en hjord elefanter som svängde omkring. Eller nåt avskalat luftigt minimalistiskt bestående av tre oerhört snygga feng shui-granar draperade bakom paneler av färgkoordinerade skägglavar, som naturens eget livsstilsmagasinsreportage. Jag hade fel. Planerna visar en nationalpark där det är precis lika trångt. De 1383 hektaren ny nationalpark består fortfarande bara av 28 hektar trängda träd och insekter. Resten av ytan, 1355 hektar, upptas av en väldigt stor souvenirbutik.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.