Hosni Mubarak startar eget i Hofors 16/2

2011-02-16

Hofors, onsdag. Nu har det hänt igen. Hofors har hamnat sist i nån statistik och måste skärpa sig. Den här gången var det Nyföretagarcentrums statistik över andel startade nya företag. Hofors är tydligen sämst i länet på det. En positivt inställd kommun hade tänkt att ”det beror på att vi redan har alla företag vi kan tänkas behöva”! Och så hade de firat framgången med tårta från det sedan lång tid befintliga lokala konditoriet. Men istället har kommunledningen deppat ihop. Ingen i kommunhuset vill fira med fika förrän det finns ett nystartat kondis, eller ännu hellre en bakverksbodega eller tårt-teppenyaki eller nåt annat som osar av nyföretagaroptimism.

Uppryckning

Det räcker med sistaplaceringar nu, sa kommunledningen vid ett möte i tisdags. Här går gränsen – nu är det dags att vända den här skutan och göra den till en modern nyföretagarskuta. Alltså en skuta som engagerar arbetslösa människor och ger dem massor med bidrag för att starta nya företag som de sedan driver upp med hjälp av ännu mer bidrag och därefter säljer till Holland och sticker med pengarna. Frågan är bara hur man ska få de arbetslösa att hoppa på det här tåget. Kanske man kunde starta en dokusåpa, eller dela ut en pokal? Det bästa vore om man kunde få tag på en riktig förebild. Nån kändis, nån som både är framgångsrik och arbetslös. Hosni Mubarak.

Ta?rirtorget

Egyptens före detta diktator har ju flera förtjänster. Ta bara det här med Tahrirtorget, det måste väl han ligga bakom. Ett artikulativt pussel. Vid en första anblick verkar det där torget så lätt att uttala, men hittills har ingen på Sveriges Radio fått till det. Alldeles före torget, mitt emellan ”Ta” och ”rir” finns ett litet h som fått alla att stupa. Ska det vara helt stumt men med en paus? Ta…rirtorget? Eller ska det höras som en liten utandning? Tahhrirtorget? Eller ska det vara ett litet sje-ljud? Tachrirtorget? Långt skrapljud? Tachchchchcrirtorget? En harkling? Ett klickljud? En diskret ton? Ingen vet. Journalister i alla radions nyhetssändningar har provat sig fram. Ingen är nöjd.

Alfakassan

Hosni Mubarak ligger säkert bakom fler grejer. Pyramiderna. Sfinxen. De där hungriga hajarna i julas.För Hosni Mubarak var väldigt driftig. När hundratusentals människor stod på det där torget och ropade att han skulle avgå så hävdade Hosni bestämt att han skulle jobba kvar ytterligare sex månader. Varför? För att han måste uppfylla ett arbetsvillkor i den egyptiska alfakassan så att han kunde få 80% av sin ursprungliga lön. Det misslyckades nu, så han får leva på lägsta dagpenningen, 136 kronor per dag, mot de 136000 kronor per dag som Hosni hade hoppats på. Det blir till att skära ner på utgifterna så inte Lyxfällan kommer på besök. Sluta beställa hemkörning av tortyroffer och inte äta ute så ofta.
Det här gör att Hosni Mubarak är perfekt som förebild och nyföretagarkändis i Hofors. Han är ju driftig, men arbetslös. Nu gäller det bara att få hit karln men det är snart gjort. Han vet ju sedan tidigare att Sverige är ett vänligt sinnat land, och han är i en ekonomisk situation som gör honom extra motiverad. Hofors Kommun har nu ansökt till den egyptiska arbetsförmedlingen om att få ta över handläggandet av Hosni Mubaraks ärende och sätta honom på starta-eget-bidrag så snart hans arbetslöshet går in i fas 3.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.