Tekniska Fritidsnämnden i Ovanåker 9/2

2011-02-09

Ovanåker, onsdag. Jag befinner mig i ett nytt och fräscht Ovanåker. Det ser visserligen exakt likadant ut som det brukar, men det har en sorts nyhetens skimmer över sig. Allt tack vare omorganisationen av de kommunala nämnderna.
I fredags rapporterade Ljusnan att Ovanåker äntligen fått ordning på sina nämnder. Eller också har de fått utökad oordning på dem. De har i alla fall gjort om lite. De glada kallar det omorganisation, de sura kallar det avorganisation. Det enda som är säkert är att det är mycket som är annorlunda. Den tekniska nämnden här i Ovanåker har exempelvis varit spårlöst försvunnen en tid, men nu har den återuppstått. Däremot har kultur- och fritidsnämnden tidigare funnits men det gör den antagligen inte längre. Åtminstone inte som egen nämnd. Kulturnämndens verksamhet har släppts i knät på en tjänsteman som ska sköta det hela med vänsterhanden, folk här har så lite kultur att det är nog lätt gjort resonerar man. Fritidsverksamheten har å sin sida landat i knät på den fortfarande nyvakna Tekniska Nämnden, som därför får kalla sig den Tekniska Fritidsnämnden.

Det är en förvirrande kommun

Om det här låter förvirrande så får man tänka på att kommunen Ovanåker är en kommun vars centralort heter Edsbyn, medan själva tätorten Ovanåker ligger lite vid sidan om alltihopa. Tätorten är inte ens särskilt tät. Det står klart att Ovanåkers Kommun finns till för att förvirra folk, annars hade den ju hetat Edsbyns Kommun.

Mer kraft än Gunde Svan

Kommunen har även startat en helt ny krisledningsnämnd. Det skulle man kunna ta som ett tecken på att de tror att hela den här omorganisationen kommer att gå åt fanders, men det verkar den inte göra. De obligatoriska olyckskorparna hade sett framför sig hur den här kommunala förvirringen skulle blomma ut och ställa till kaos när den nybildade Tekniska Fritidsnämnden började arbeta. Allt skulle bli förvirrat. Men så är det verkligen inte. De tekniska fritidsnämndepersonerna har kastat sig över sin nya arbetssituation med en kraft och målmedvetenhet som får Gunde Svan att verka klen och flummig. Vid ett första möte bestämdes raskt att de tekniska och fritidsmässiga verksamheterna skulle hanteras likvärdigt och samtidigt. Man skulle låta fritidsverksamhet och teknisk förvaltning dela på så mycket som möjligt för att spara pengar.

Sammanslaget

Sagt och gjort. Den tekniska förvaltningen drillades i hur man har en aktiv kommunal fritid, medan folk som höll på med kommunala fritidsaktiviteter fick i uppgift att göra sig själva lite nyttiga. Resultatet har blivit en kommun som är precis som förr, men bättre.
Före omorganisationen kunde man exempelvis se tekniska kontorets personal gräva en grop i en gata, för att sedan åka iväg och fika. Nu åker de iväg och spelar innebandy. Det får de idrottsstöd för, vilket finansierar en stor del av kostnaderna för den där gropen. Samtidigt har bandylagets juniorgrupper slutat springa under sin uppvärmning. Istället är de ålagda att skotta snö och sköta renhållning längs vägarna. Däremot är det förbjudet för alla inblandade att vissla eller sjunga under arbetet för det skulle kunna uppfattas som kultur. Och det ingår ju inte.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.